Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2017. 09. 15.
Kovács Károly Zoltán
Már megvásárolható Dr. Mádai Viktor egyetemi docens tanulmánya az Amazonon

Megjelent Dr. Mádai Viktor egyetemi docens tanulmánya a gyöngyösoroszi flotációs meddő környezetásványtani vizsgálatáról.  A vizsgálatok korábbi sikeresen megvédett PhD értékezéséhez készültek.

Egy elsősorban az oktatásban jeleskedő , de a tudományos kutatásban is módszeres, alapos és kitartó geológus mérnök vizsgálatainak eredményét tette közzé a Globe kiadó a közelmúltban  sokat emlegetett bányászati hulladék, a gyöngyösoroszi  Száraz völgy meddőhányójának anyagáról. A több millió tonna tömegű flotációs meddőhányó  a helyi ércelőkészítőmű működése során 1985-ig keletkezett meddő zagy anyagából épült. Környezeti állapota körül sok vita volt, végül a 2000-es években alagcsövezéssel, majd több rétegű lefedéssel ártalmatlanították az egykori  Mecsek-öko Zrt szakemberei. A most megjelent tanulmány időgépbe ülteti az avatott olvasót, és a rekultiválás előtti állapotot tárja fel, illetve azokat a folyamatokat, amelyek a meddő anyagban az  akkori atmoszférikus hatásokra végbementek.

A szulfid-ásványokat, elsősorban piritet, illetve pirrhotint tartalmazó bányászati meddő-anyagokban, ha azokat a szabad ég alatt, az atmoszferíliáknak kitett formában tárolják, bonyolult oxidációs-redukciós kémiai folyamatok indulnak el. Az oxidatív mállás egy a meddőhányó testben lassan felülről lefelé haladó oxidációs front mozgásával írható le, ám térben és időben a talajvíz helyzete, a csapadékvíz utánpótlás, a hőmérséklet évszakos, illetve napi változásai erősen befolyásolják a kémiai illetve biokémiailag is gyosított mállási folyamat előrehaladását. Jelenlegi ismereteink szerint a folyamat végállapota természetes feltárásolkon a vaskalapként vagy gossanként ismert vasoxid-hidroxid dominanciájú mállási kéreggé való átalakulás. A dolgozat a 2000-es évek elejéig tartó vizsgálatokkal próbál választ keresni a Gyöngyösoroszi határában deponált, ekkor még csak részlegesen rekultivált meddőanyag átalakulási folyamatainak mikéntjére, a környezetre gyakorolt hatásokat is megítélve.

A könyvet a Globe kiadó jelentette meg, és az amazon.com hálózatában vásárolható meg.

Szerző: Dr. Földessy János