Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Klímaadaptációs szakember/szakmérnöki szakirányú továbbképzés szakok

#Szakirányú továbbképzések   #műszaki   #távoktatás  
Képzés célja
A képzés elméleti és gyakorlati célja, hogy ismereteket nyújtson a hallgatóknak a lakosságot, a vállalatokat, illetve az egyéb önkormányzati, gazdasági és infrastrukturális szervezeteket érintő, a globális klímaváltozásból eredő lokális változásokról és anomáliákról.
Képzési idő
4 félév
Jelentkezési határidő
2024. augusztus 15.
Képzési díj
410.000 Ft/félév
Szerezhető végzettség
Klímaadaptációs szakember / Climate change adaptation specialist
Klímaadaptációs szakmérnök / Climate change adaptation engineer

Bővebb leírás

A XXI. század során életünk számos területén szükségessé válik az alkalmazkodás a klímaváltozás okozta, valamint ahhoz köthető hatásokhoz (egészségügyi, infrastrukturális, környezeti, mezőgazdasági stb.), hogy a bekövetkező károk mértékének mérséklését/minimalizálását érhessük el.

Ebből fakadóan a károk enyhítésére fordítandó források különböző további alkalmazkodási módszerek - eljárások bevezetését és megvalósítását teszik lehetővé. A klímaadaptációs szakember/szakmérnökök képesek lesznek az éghajlati elemek változásának/veszélyeinek mértékének felmérésére és ezt követően megfelelő alkalmazkodási stratégiát kidolgozni, beavatkozásokat előkészíteni-megvalósítani, hogy adott intézmény, település infrastruktúrája, alkalmazotttai-lakosai felkészülten, megfelelően reagáljanak a megváltozó éghajlati elemkre/jelenségekre (pl.: villámárvizek, aszályos-belvizes területek, vízvisszatartás, zöldfelületek - városi hőszigetek, hőhullámok...).

Adott intézményi, települési szinten meghozott éghajlatváltozáshoz köthető alkalmazkodási módszer kialakítása, stratégia megalkotása számos természetföldrajzi illetve gazdasági, jogi szempontú ismereteket igényel. A képzés során elsajátításra kerülő alapismereteknek köszönhetően a szakember képessé válik a célterület (intézmény, településrész) klímaadaptációs felülvizsgálatát elvégezni képes csoport kialakítására, irányítására, a leghatékonyabb adaptációs eszközök, eljárások kiválasztására, alkalmazásának előkészítésére, továbbá a megfelelő jogi és hatósági lépések előkészítésére. Ezen felül a klímaadaptációhoz köthető fejlesztési forrásokat megcélzó pályázatok szakszerű, megalapozott megírásánál is hasznos tudás birtokába kerülnek.

Állami, települési döntéshozók, hatósági szakemberek, kis- és középvállalatok, multinacionális vállalatok, civil szervezetek, kutatók számára egyaránt értékes tudásává válhat a képzési anyag.

 

 

Szakfelelős