Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Újabb lépés a fenntarthatóság irányába

2022. november 24., 15:45
Cimkék:fenntarthatóság, hulladékgyűjtő, újrahsznosítás
Szelektív hulladékgyűjtési program indult a Miskolci Egyetemen

A Műszaki Földtudományi Kar és a MiReHu NKft. kísérleti projektjének sikeres megvalósításában számítanak az egyetemi polgárok környezettudatos együttműködésére.

A Miskolci Egyetem régmúltra visszanyúló szakmai kapcsolatot tart fenn a miskolci hulladékkezelővel, a MiReHu Nonprofit Kft.-vel és annak jogelődjeivel. Az együttműködés kiterjed a környezetmérnök hallgatók képzésében való közreműködésre is. Az egyetem és a vállalat az együtt gondolkodásnak az eredménye annak a fenntarthatósági programnak az elindítása is, amelynek keretében 34 szelektív hulladékgyűjtőt helyeznek el az A/1-es épületben, és pilot jelleggel az E/5-ös kollégiumban. Ezzel a mindennapok részévé, személyes üggyé szeretnék tenni az újra felhasználható, hasznos anyagok visszagyűjtését.

Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője, Spekker Dorina környezetmérnök hallgató és Dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja (képünkön)

„Magyarországnak fontos feladatai vannak a körforgásos gazdaság megteremtésében a következő évtizedekben, hogy a 2050-re kitűzött klímasemlegességi céljait elérje” – emlékeztetett a projekt elindítása alkalmával Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja. Kitüntetett szerep hárul e tekintetben a hulladékok újrahasznosítására, ezt támogatja a Miskolci Egyetem szelektív hulladékgyűjtő programja. Sikeres megvalósításában nagy szerep hárul majd a Műszaki Földtudományi Karon képzett hallgatókra, akik a hulladékgazdálkodás terén országosan egyedülálló kompetenciákkal rendelkeznek. A szemléletformálás azonban multidiszciplináris terület, amelyben az egész egyetem tudásbázisára szükség van – hívta fel a figyelmet a dékán.

A miskolci hulladékkezelő vállalat „egy másik dimenzióba lép” a szemléletformálásban azzal, hogy egy általános iskolai program után a felsőoktatásban is meg tud jelenni – értékelte az együttműködést Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki a Miskolci Egyetem volt hallgatójaként elkötelezett a közös munka mellett. Mint mondta: a szelektív gyűjtőedények megjelenése az egyetem közösségi tereiben lehetőséget kínál arra, hogy szem előtt legyen, mindenkihez közel kerüljön az újrahasznosítás ügye.

„Mi pontosan tudjuk, miért fontos a szelektív gyűjtés. Ha ez nincs meg, akkor nem tudunk belőle értékes másodnyersanyagokat kinyerni” – fogalmazott a hulladákgyűjtő edények kihelyezésekor Spekker Dorina környezetmérnök hallgató. Meglátása szerint a szemléletformálást és a környezetmegőrzésével kapcsolatos tudást fontos idejében megszerezni, mert sokan ma sem tudják, mi az, amit szabad, és mi az, amit nem a szelektív hulladékgyűjtőkbe tenni.

„Csak az lehet újrahasznosítható, ami tiszta. Fontos, hogy erről az új értelmiség is tudjon” - mondta.