Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Kitüntetésekkel ismerték el a Miskolci Egyetem oktatóinak munkásságát

2023. március 16., 11:15
Cimkék:kitüntetés, Magyar Érdemrend Tisztikereszt és Lovagrend, Széchenyi-díj
Széchenyi-díjjal illetve Magyar Érdemrend Tisztikereszt és Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésekkel ismerték el a Miskolci Egyetem több oktatójának munkásságát a március 15-i állami ünnepen

Széchenyi-díjban részesült Prof. Dr. Kocsis Károly és Prof. Dr. Kaptay György
Az indolkás szerint Prof. Dr. Kocsis Károly geográfus, intézetigazgató egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása, különösen a nemzetközileg is jelentős geográfiai-kartográfiai gyűjtemény, a Magyarország Nemzeti Atlaszának megalkotása és kiadása érdekében, illetve a társadalomföldrajz területén végzett, Kárpát-medencei szemléletű kutatói és oktatói tevékenysége elismeréseként kapta meg a magasrangú állami elismerést.

Prof. Dr. Kaptay György kohómérnök, tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása, különösen az anyagegyensúlyok, az elektrokémiai szintézis, a határfelületi jelenségek és a nanoanyagok tudományterületén elért eredményei, illetve kiváló oktatói és tudományos kutatói munkája, valamint értékes oktatás- és kutatásszervezői tevékenysége elismeréseként kapta meg a Széchenyi-díjat.

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Prof. Dr. Dobróka Mihály, a műszaki tudomány doktora, a Miskolci Egyetem professor emeritusa öt évtizedes oktató és kutató munkájának elismeréseként, a tudományos utánpótlásban és a PhD doktori képzésben végzett kiemelkedő tevékenységéért, az alkalmazott geofizika terén kifejtett nemzetközileg elismert iskolateremtő munkásságáért.

Prof. Dr. Földessy János geológus, a Miskolci Egyetem professor emeritusa, a földtudományok területén végzett igen magas színvonalú oktatási, kutatásszervezői és intézetfejlesztői munkásságáért, valamint a magyarországi ásványi nyersanyagok kutatásában, a hazai nyersanyagpotenciál újraértékelésében és hasznosítási lehetőségeinek előmozdításában kifejtett tevékenységéért.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Prof. Dr. Hevesi Attila Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Miskolci Egyetem professor emeritusa a magyar földrajztudomány oktatásában végzett több évtizedes, magas színvonalú és elkötelezett munkássága, széles körűen elismert tudományszervező- és népszerűsítő tevékenysége, valamint a magyarországi karsztkutatás területén elért kiemelkedő eredményei elismeréseként.

Prof. Dr. Szabó Imre, a Miskolci Egyetem professor emeritusa több évtizedes oktatói és szakmai tudományos tevékenységével kiemelkedő érdemeket szerzett a miskolci földtudományi és környezetmérnöki képzés hazai és nemzetközi elismertségének megteremtésében. A talajmechanika, geotechnika és a környezetvédelmi geotechnika területén végzett oktatás- és kutatás szervező, intézetfejlesztő munkássága ma is meghatározó. Kiemelkedő színvonalú tankönyveit szakember generációk használják mindennapi tervezési és szakértői munkájuk során. Kitüntetésével a szakterületén folytatott, nemzetközileg is elismert elméleti és gyakorlati oktatási és kutatási eredményei, szakmai tudományos tevékenysége kerül elismerésre.