Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Az elmúlt hét folyamán hatodik alkalommal került megrendezésre az Extrém Talajtani Tábor

2024. augusztus 14., 10:20

Az elmúlt hét folyamán hatodik alkalommal került megrendezésre az Extrém Talajtani Tábor a Püspökladányi Arborétumban, amelyet a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete, a Magyar Talajtani Társaság és a KITE Zrt. közösen szervezett.

Az idei évben nemcsak középiskolások, hanem oktatók is csatlakozhattak résztvevőként a táborhoz, így összesen 14 diák és 2 oktató gazdagodott új ismeretekkel. A Miskolci Egyetemen tartott előadás során megismerkedhettek az intézménnyel, valamint a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar oktatási és kutatási tevékenységeivel. Ezt követően Nádudvaron, a KITE Zrt. telephelyén betekintést nyertek a cég tevékenységeibe és a vállalat széleskörű szolgáltatási rendszerébe egyaránt.

A program részeként a Püspökladányi Arborétum történetével és a helyszínen folyó, közel 100 éves múltra visszatekintő munkával is megismerkedhettek a résztvevők.

A tábor fő témája természetesen a talaj és a talajtan volt. Az előadások során a résztvevők előtt feltárultak a talajtan alapvetései és felfedezhették a tábor helyszínének természetföldrajzi és talajtani jellemzőit is. A megszerzett tudást a gyakorlatban is alkalmazták talajszelvények kiásása, leírása és értelmezése során. Emellett geoelektromos méréseket is végeztek, amelyek segítségével akár 20-40 méteres mélységben is feltérképezhették a kialakított talajszelvények környezetének rétegrendjét. Szintén sor került precíziós mezőgazdasági eszközök bemutatására, melyet a résztvevők működés közben meg is tekinthettek.