Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A FLINSTONE válogatott bejutott

2023. január 4., 12:05
Cimkék:Flinstone, projekt, verseny
a globális NGEA projekt értékelési verseny döntőjébe

Igazi világválogatott állt össze Közép-Kelet Európából az idei PDAC Next Generation Explorers Award versenykiírására, valamikor 2022 elején. A feladat egy választott földtani-geokémiai-geofizikai adatbázis feldolgozása volt, alapos és egyszersmind innovatív módszerekkel. A csapat a kanadai Flin Flon vulkanogén tömeges ércesedés témáját választotta. A team magját a tavalyi versenyben résztvevők alkották, s ehhez csatlakoztak új tagok, amiből kialakult a végül nyolc fős válogatott. A csapat mögött igen tekintélyes mentori stáb sorakozott fel: Marton István (Románia, Kolozsvár, geológia és geokémia), Kiss János (Magyarország, Budapest, geofizika), Mádai Ferenc (környezet- és szociális kérdések). A csapattagok (akik végigcsinálták a közel egy éves munkát): Csomai Dávid (Svédország, U Lund, csapatvezető, geokémia) Ivan Vujevic (Horvátország, U Liege, geológia, modellezés), Irma Becelyte (Litvania, U Lund, geokémia), Veress Ervin (Románia, LTU Lulea, modellezés), Kholoud Jlaeil (Tunézia, U Miskolc, földtan), Mohamed Oraby (Egyiptom, U Miskolc, környezet), Rudolf Kraitl (Brazília, U Miskolc, környezet). Többen, pl. Gál Ágnes (Románia, Kolozsvár BBTE), Földessy János (Magyarország, U Miskolc) megfigyelőként vettek részt.

A munka már 2022 márciusában elkezdődött, kezdetben havonta, szeptembertől kéthetente, majd a beadás előtt hetente, naponta szerveződtek az online megbeszélések. Közös szerverre kerültek a begyűjtött információk, próba feldolgozások készültek. A szakértő mentorok pedig a legfrissebb szakmai információk felkutatásában segítették a csapatot. Dávid, aki már az előző évadban is csapatvezető volt, biztos kézben tartotta a feladatokat, határidőket, ütemtáblázatot. A munka végül október 31-én került végleges formába, és beadásra egy 50 diát tartalmazó prezentáció formájában a zsúrihez.

A PDAC a nyersanyag kutatások kanadai gyökerű világszervezete, minden évben Toronto-ban tartja konferenciáját, és ott van az NGEA döntője is. A versenyt a legnagyobb kutató- és kitermelő vállalatok is támogatják, az idei verseny aranyfokozatú támogatói az AngloAmerican, BHP, Riotinto. Ők adják a verseny szakmai zsűrijének nagyrészét is. Karácsonyi ajándékként, December 24-én érkezett meg a hír, hogy a Flinstone csapat – öt másik egyetemmel (Peru, Bulgária, Németország, India egyetemeiről és két ausztrál csapat) bejutott a 2023 márciusi döntőbe.

A versenyre 4 fős csapatok költségeit fedezi a kanadai szervezet. A külső szurkolóink sokat segíthetnének, ha még egy hallgatót ki tudna küldeni Miskolc a konferenciára, az éves sikeres munka jutalmaként.