Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

MFK földtudományi élménytábor 2024

2024. július 17., 12:25
Időpont: 2024. július 1-5.
Tábor bázis: Bogács, Drótszarvas Üdülőház

Középiskolás diákok számára hirdette meg immáron 5. alkalommal a Miskolci Egyetem az 5 napos ingyenes Földtudományi élménytáborát, melynek során a résztvevők a Műszaki Föld-és Környezettudományi Kar oktatóival, kutatóival együtt Bogács környékét fedezhették fel geográfus, geoinformatikus és földtudományi mérnöki szemüveggel is.

A szakmai programokon túl a tábor szerepe az is, hogy közelebb hozza egymáshoz az országban azokat a diákokat, akik a földrajz, geológia, a természettudományok, környezettudományok iránt érdeklődnek, hiszen idén is 22 középiskolából jöttek a táborozók szerte az országból: Miskolc mellett Győr, Budapest, Monor, Szeged, Csongrád, Gödöllő, Eger, Sárospatak és Nyíregyháza oktatási intézményeiből.

A táborban minden évben egy napot a környék gyalogos felfedezésének szentelünk, de hagyományos program az is, hogy olyan üzemeket látogatunk meg, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a Kar oktatási-kutatási tevékenységéhez. Külön öröm számunkra, hogy minden üzemlátogatás során találkozunk egykori MFK-s hallgatókkal, akik zömmel mára már vezető szerepet töltenek be és szívesen fogadják a diákokat és mutatják be hivatásukat. Idén a KÖKA Kft. alsózsolcai kavicsbányájában követtük a szállítószalag útját, majd az FGSz Zrt. kistokaji gázátadó állomásán volt részünk egy izzasztó, de annál érdekesebb programban. Az első nap szakmai részét az MVM Mátra Energia Zrt-nél zártuk, a bükkábrányi szénbányában hatalmas élmény volt az utazás a bánya alsó szintjére. Az estét, csakúgy, mint minden továbbit is, a táborhelyünkön egy vetített előadással zártuk, amikor átbeszéltük, mit láttunk aznap. A másnapi, Bogács környéki gyalogtúra az időközben begyűjött, majd kielemzett adatok szerint kicsit több, mint 20 km-es lett, bár az időjárás nem volt túl kegyes, a diákok láthatóan élvezték a kihívást. A harmadik napon már jó időben jártuk be Eger környékét, megcsodáltuk az egerszalóki sódombot, a termálkutat, de működő olajkutat is látogattunk Demjénben. A napot az Omya Hungária Kft. Eger-felnémeti üzemében zártuk, ahol megismertük a bánya és az előkészítő üzem működését, kézbe vehettük az új, mezőgazdaság számára előállított termékeiket és válogathattunk a bánya kincsei közül magunknak szép kalcit ásványokat.

A csütörtöki napon a szálláshelyünkön vártuk a Miskolci Egyetemről a kollégákat, akik terepi mérésekkel, bemutatókkal készültek a diákoknak. A vállalkozó kedvű diákok talajszelvényt ástak, megmérték a telken a szintkülönbséget, geofizikai mérőrendszert telepítettek, hogy kapavágás nélkül belássanak a föld alá, megvizsgálták a begyűjtött ásványokat mikroszkópokkal, hallgattak hidrogeológiai érdekességeket a környékről, az olaj és a gázipar is szóba került és játszhattak egyet a „Briefcase- mindennapi ásványaink” játékkal, amelyben felmértük, tudják-e, milyen ásványokban találhatók azok az elemek, amelyekből a mindennap használatos tárgyaink készülnek.

A délutánt a lazulás jegyében töltöttük a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő jóvoltából, ahol megtudtuk, hogy mint, ahogy sok más fürdő esetében is, a mára sokaknak megélhetést biztosító termálvíz felfedezése valójában az olaj utáni kutatás közben történt. Az utolsó együtt töltött estén volt elég tiszta az égbolt, hogy csillagászati bemutatóra is sor kerülhetett.

A tábor záró napja hagyományosan az Egyetemen zajlik, idén néhány laboratóriumba tekinthettek be, gyártottak maguknak lakásillatosítót a kísérleti brikettálógépen, a hidrológiai terepasztalon megnézték kicsiben, milyen folyamatok formálták a régiót, ahol jártunk és az őslénytárat is megtekintették, egyéb, játékos programok mellett.

Az 5 nap alatt számos élményben gazdagodtunk, új barátságok születtek, közös kutatómunka formálódott és lesznek, akiket a jövőben a Miskolci Egyetem Hallgatójaként köszönthetünk újra, a hagyományos bányász köszöntéssel, Jó szerencsét!

 

Európa rádió riport linkje, melyben  résztvevő diákok is nyilatkoznak:

https://europaradio.hu/tallozo/kozepiskolasoknak-szervezett-elmenytabort-miskolci-egyetem

 

Támogatónk volt az FGSz Zrt., aki a tulajdonosa és üzemeltetője a Magyarország területét behálózó nagynyomású földgázszállító vezetékrendszernek és a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő.

A képen Nacsinák Dávid és Illési Dániel túra közben