Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

KÖRNYEZETVÉDELMI STARTUP ÖTLETEK VERSENYEZTEK

2023. december 6., 13:15
Cimkék:startup, környezetvédelem
Az első helyezést egy természetes hidrogénforrásokat kutató cég megalapításának ötletével a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar hallgatóiból álló HydroGen csapata nyerte el.

A nyersanyagkutatás, körforgásos gazdaság és hulladékhasznosítás témáiban várt pályamunkákat az idei első félév Startup ötletversenyét szervező ’Hazai EIT KIC Raw Materials partnerség az innovációs ökoszisztéma fejlesztéséért – HAPAKO projekt (2021-1.2.1-EIT-KIC-2021-00003).

A verseny célja, hogy az innovatív fiatalok lehetőséget és támogatást kapjanak jövőbeli vállalkozásaik megteremtéséhez. Ezt segíti a győzteseknek járó pénzbeli támogatás. A versenyre idén először nevezhettek külföldi hallgatók is, közülük hét csapat nevezett.

A Startup ötletverseny döntőjében, november 30-án a szakmai zsűri három nyertes csapatot díjazott.

Az első helyezést a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar hallgatóiból (Babos Gábor, Török Krisztofer, Mátyás Péter) álló HydroGen csapat nyerte egy hidrogénkutató cég alapításának tervével, amely a természetes hidrogén felhasználásával kínálna környezetbarát megoldást.

A második helyezést elért ByprodEx csapat (Moataz Mohamed, Gomaa Abdelrahman, Hadeer Ahmed Ali Hassan geofizikus PhD hallgatók) terve egy olyan applikáció kifejlesztése, amely elektronikus piactér segítségével támogatná az egyes vállalatoknál keletkező ipari hulladékok hasznosítását.

Harmadik helyezést kapott a Grassroots csapata (Rayhan Aldızan Farrenzo, Zeynep Kezer, Makhosi geológus hallgatók), akik használt sütőolajból szappant és gyertyát állítanának elő.

Különdíjat nyert a Pickapp csapat (Gál Zoltán Péter jogász hallgató és társai), akik a 2024-ben induló kötelező betétdíjas rendszerben „házhoz menő” gyűjtési szolgáltatással támogatná a PET-palackok és alumínium dobozok összegyűjtését.