Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

"Aszfalt 4.0"

2023. november 29., 08:40
Cimkék:Aszfaltipari, előadás
2023. november 16-án a Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) alapanyag és aszfalt 4.0 munkabizottsága kihelyezett ülést tartott

2023. november 16-án a Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) alapanyag és aszfalt 4.0 munkabizottsága kihelyezett ülést tartott, amelynek egyik helyszíne a Miskolci Egyetem volt. A megbeszélés egyik célja az EU aszfaltgyártásban való CO2 csökkentésre való felkészülés megalapozása volt. A rendezvényen az ország jelentős aszfaltgyártóinak és alapanyagbányáinak képviselői voltak jelen (Duna Aszfalt, Magyar Közút, Swietelksy, Colas Hungária, TPA, Aszfalt Hungária, KŐKA, Lasselsberger, Colas Északkő).

A miskolci program 9 órakor, a főszervező – Dr. Géber Róbert (AVK) – előadásával kezdődött, aki az aszfaltokat alkotó kőanyagok porozitásával kapcsolatos kutatásokat foglalta össze.

10 órától a témakörhöz kapcsolódó AVK és MFK laborok körbejárása zajlott a C2 épületben, majd 11-től az MKF oktatói-kutatói mutatták be a kar alapanyagokkal kapcsolatos kompetenciáit, eszközparkját, szolgáltatásait. Dr. Baracza Mátyás Krisztián az AFKI kutatásait, Dr. Kristály Ferenc az kőanyagok ásványtani vizsgálati módszereit, Dr. Rácz Ádám pedig a mechanikai eljárástechnikai kutatásokat vázolta röviden.

Ebéd előtt még rövid kitérőt tett a csoport az AFKI-ba, az épp zajló kutatások megtekintésére.

Az ebédet követő délutáni program Tállyán folytatódott a Colas Északkő Kft. bányájában.

14:30-tól Béres Dezső üzemvezető előadásával, illetve a bánya körbejárásával, majd Ézsiás László a „dead stock”-ok (0/4, 4/8) problémáira hívta fel a figyelmet, Lechner István pedig az automata rakodó rendszer és az új mérlegelési módszerek bemutatásával zárta a program szakmai részét 18:30-kor.

A tartalmas nap közös vacsorával zárult.