Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

AZ UNIVERSITAS MISKOLCINENSIS ALAPÍTVÁNY ÖSZTÖNDÍJA

2023. augusztus 1., 08:40
Cimkék:pályázat, UMA
2023. szeptember 15. (péntek) 13.00 óra

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

 

AZ UNIVERSITAS MISKOLCINENSIS ALAPÍTVÁNY ÖSZTÖNDÍJA

 

1. A pályázat célja

Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány Ösztöndíj elsődleges célja, hogy a hátrányos szociális helyzetű, kiemelkedő tanulmányi, illetve tudományos, szakmai eredményt elért hallgatókat támogassa anyagi és erkölcsi téren egyaránt. A pályázat elbírálása során egyenlő súllyal vesszük figyelembe a hallgató szociális körülményeit és a kiemelkedő tanulmányi, szakmai, tudományos eredményeit.

2. A pályázók köre

Az ösztöndíjra pályázatot nyújthat be a Miskolci Egyetem azon hallgatója, aki Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezik, államilag támogatott/állami ösztöndíjas vagy költségtérítéses/önköltséges alapképzésben, mesterképzésben vagy osztatlan képzésben vesz részt, és a pályázat benyújtását megelőzően rendelkezik két egymást követő aktív lezárt tanulmányi félévvel, mindkét aktív félévet a Miskolci Egyetemen teljesítette, és a két aktív félévében legalább 45 kreditet szerzett meg. A pályázat benyújtásának további feltétele, hogy a pályázatban értékelt tanévben a pályázó súlyozott tanulmányi átlaga [HKR 107. § (1)-(4) bek.] félévente legalább 3,51 legyen.

Magyarországi állandó lakóhely hiányában pályázatot nyújthatnak be azok a Horvát Köztársaságban, Romániában, a Szerb Köztársaságban, a Szlovák Köztársaságban, a Szlovén Köztársaságban vagy Ukrajnában lakóhellyel rendelkező hallgatók is, akik rendelkeznek Magyar igazolvánnyal vagy Magyar hozzátartozói igazolvánnyal, és az előző bekezdésben nevesített egyéb feltételeknek megfelelnek.

Nem pályázhatnak a Miskolci Egyetemmel kizárólag vendéghallgatói jogviszonyban álló hallgatók.

A 2023/2024-es tanévtől kezdődően a doktorandusz hallgatók is nyújthatnak be pályázatot. A pályázati elbírálás esetükben is a 4. pontban feltüntetett bírálati rendszer alapján történik, a IV. alpontban rögzített eltérésekkel

3. Az ösztöndíj folyósításának időtartama, összege, a folyósítás feltételei

Az ösztöndíj folyósításának időtartama: egy tanév, azaz 10 hónap, doktoranduszok eseténben 12 hónap, mely a 2023/2024. tanévben kerül folyósításra.

Az ösztöndíj havi összege: 50.000,- Ft.

Az adott tanévre elnyert ösztöndíj csak a megpályázott tanévben folyósítható, a folyósítás feltétele az aktív hallgatói (doktoranduszi)jogviszony. Amennyiben a hallgató hallgatói jogviszonya az ösztöndíj folyósítása alatt megszűnik vagy szünetel, számára az ösztöndíj tovább nem folyósítható.

4. A pályázat elbírálásának szempontjai

A pályázatot pontszámokkal értékeljük. A pontok kiosztásában három főbb kategóriát különböztethetünk meg:

I. A pályázó szociális helyzete

II. A pályázó tanulmányi eredménye

III. A pályázó tudományos, szakmai eredménye

A pályázat eredményét úgy kell megállapítani, hogy az I. kategóriában elért pontokat 5-el, a II. kategóriában elért pontokat 3-al, míg a III. kategória pontjait 2-vel kell szorozni, az így számított pontok összessége jelenti a pályázat végleges eredményét.

Amennyiben több pályázó azonos számú pontot ért el, és a kiosztható ösztöndíjak száma nem teszi lehetővé valamennyiük pályázatának támogatását, elsődlegesen azt a hallgatót kell ösztöndíjban részesíteni, aki az I. kategóriában ért el több pontot. Ha a pályázók az I. kategóriában egyenlő pontszámot értek el, másodlagosan azt a pályázót kell előnyben részesíteni, aki a II. kategóriában ért el több pontot. Ha itt is pontegyenlőség mutatkozik, sorshúzással kell eldönteni a támogatandó pályázatot.

I. A pályázó szociális helyzete

A pályázó szociális helyzetének megítéléséhez szükséges igazolások beszerzése a pályázó feladata. Minden jogcímet külön-külön igazolni kell. Igazolás nélkül az adott kategóriában pont nem adható.

Amennyiben a pályázó a 2022/2023. tanév II. félévében pályázatot nyújtott be rendszeres szociális ösztöndíjra, az ott csatolt igazolások jelen pályázatban is felhasználhatók, amennyiben a pályázó körülményeiben változás nem következett be. Ez esetben nem szükséges új igazolásokat beszerezni (de csatolni kell azokat jelen pályázathoz)!

1. Az egy főre jutó jövedelem alapján elérhető pontszám:

Az egy főre jutó jövedelem vizsgálatánál a nettó jövedelmet kell figyelembe venni! (Fontos, hogy a munkáltató által kiadott jövedelemigazoláson a nettó jövedelem is feltüntetésre kerüljön!)

Az egy főre jutó havi jövedelem megállapításához a hallgató lakcíme szerinti ingatlanban életvitelszerűen együtt lakó, ott bejelentett, vagy tartózkodási hellyel rendelkezők számát és jövedelmét kell figyelembe venni. Amennyiben a háztartásban bizonyíthatóan jövedelemváltozás fog bekövetkezni, akkor az igazolt jövedelemváltozást is figyelembe kell venni.

Az egy főre jutó havi jövedelem számításánál nem kerül figyelembevételre a családi pótlék, a gyermekvédelmi támogatás, az árvaellátás, a Bursa Hungarica ösztöndíj és az oktatási intézményektől kapott támogatások, ösztöndíjak. Az öneltartó (önfenntartó) hallgató jövedelmének meghatározása során minden jövedelem figyelembevételre kerül. Az egy főre jutó nettó jövedelem elbírálásánál az öneltartó (önfenntartó) hallgató csak abban az esetben részesülhet pontozásban, ha igazolja önfenntartásának tényleges jövedelmi hátterét.

A jövedelmi helyzet igazolásához szükséges dokumentumokat a pályázati felhívás melléklete tartalmazza.

 

1 főre jutó nettó jövedelem alapján járó pontszámok

Ft -tól

Ft -ig

pontszám

0

50.000,-

13

50.001,-

55.000,-

12

55.001,-

60.000,-

11

60.001,-

65.000,-

10

65.001,-

70.000,-

9

70.001,-

75.000,-

8

75.001,-

80.000,-

7

80.001,-

85.000,-

6

85.001,-

90.000,-

5

90.001,-

95.000,-

4

95.001,-

100.000,-

3

100.001,-

105.000,-

2

105.001,-

110.000,-

1

 

2. A pályázóval közös háztartásban élőkkel és eltartottakkal kapcsolatos pontok

- Eltartott (óvodásnál fiatalabb, óvodás, köznevelésben tanulmányokat folytató, valamint nappali munkarendben OKJ képzésben részt vevő eltartott): 1 pont

- Felsőoktatásban tanulmányokat nappali munkarendben folytató, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező eltartott: 1 pont

- A hallgató eltartója nyugdíjas: 1 pont

- A hallgatóval közös háztartásban élő családtagja ápolási díjban részesül: 1 pont

- A hallgatóval közös háztartásban élő családtagja regisztrált munkanélküli: 1 pont

- A hallgató öneltartó (önfenntartó): 1 pont

- A hallgató nagycsaládos: 1 pont

- A hallgató eltartója egyedülálló vagy elvált, de nem özvegy: 1 pont

- A hallgató félárva: 1 pont

- A hallgató árva: 2 pont

- A hallgató hátrányos helyzetű: 2 pont

- A hallgató halmozottan hátrányos helyzetű: 3 pont

3. A hallgató vagy vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója egészségi állapotával kapcsolatos pontrendszer

- A hallgató vagy közeli hozzátartozója tartós beteg vagy fogyatékkal élő és állandó gyógyszeres kezelésre szorul, de orvosi kontroll csak ritkán indokolt, tünetei idényszerűek: 1 pont

- A hallgató vagy közeli hozzátartozója tartós beteg vagy fogyatékkal élő és állandó gyógyszeres kezelésre, valamint állandó orvosi kontrollra szorul, életmódbeli megkötései lehetnek főleg étkezés és sportolás kapcsán: 2 pont

- A hallgató vagy közeli hozzátartozója tartós beteg vagy fogyatékkal élő és állandó gyógyszeres kezelésre, valamint állandó orvosi kontrollra szorul, érzékszervei korlátozottak, fogyatékossága vagy tartós betegsége miatt mozgásában, szellemi tevékenységeiben személyi segítségre és/vagy tárgyi segítőeszközre szorul: 3 pont

- A hallgató családtagja rokkantnyugdíjas: 2 pont

II. A pályázó tanulmányi eredménye

A tanulmányi eredményt a súlyozott tanulmányi átlag alapján kell számítani, a pályázattal érintett két aktív félév átlagát kell figyelembe venni:

 

súlyozott tanulmányi átlag

pontszám

5,00 - 4,91

15

4,90 - 4,81

14

4,80 – 4,71

13

4,70 – 4,61

12

4,60 – 4,51

11

4,50 – 4,41

10

4,40 – 4,31

9

4,30 – 4,21

8

4,20 – 4,11

7

4,10 – 4,01

6

4,00 – 3,91

5

3,90 - 3,81

4

3,80 – 3,71

3

3,70 – 3,61

2

3,60 – 3,51

1

 

 

A pályázó tanulmányi eredménye számításánál az alábbi körülményeket is figyelembe kell venni:

1. Külföldi részképzésért vagy szakmai gyakorlatért, a kinn-töltött idő hosszától függően: 1 pont/hónap

2. Államilag elismert nyelvvizsgákért adható pontok: minden nyelvből a megszerzett legmagasabb szintű nyelvvizsgára adható pont, és a nyelvtudásra max. 5 pont vehető figyelembe:

  • középfokú komplex nyelvvizsgánként: 2 pont
  • középfokú szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsgánként: 1 pont
  • felsőfokú komplex nyelvvizsgánként: 5 pont
  • felsőfokú szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsgánként: 3 pont

III. A pályázó tudományos, szakmai eredménye

ME verseny I. helyezés: 4 pont

ME verseny II. helyezés: 3 pont

ME verseny III. helyezés: 2 pont

ME verseny különdíj, jutalom: 1 pont

OTDK verseny I. helyezés:5 pont

OTDK verseny II. helyezés: 4 pont

OTDK verseny III. helyezés: 3 pont

OTDK verseny különdíj, jutalom: 2 pont

Hazai, vagy nemzetközi szakmai folyóiratban vagy konferencia kiadványban – legalább 4 oldalas terjedelemben – megjelent cikkenként a következő pontszámokat kell adni:

  • Magyar nyelvű cikk, pályázó elsőhelyes szerző: 1-3 pont
  • Magyar nyelvű cikk, pályázó nem elsőhelyes szerző:1-2 pont
  • Hazai cikk idegen-nyelven, pályázó elsőhelyes szerző: 3-5 pont
  • Hazai cikk idegen-nyelven, pályázó nem elsőhelyes szerző: 2-4 pont
  • Külföldön megjelent cikk, pályázó elsőhelyes szerző: 5-6 pont
  • Külföldön megjelent cikk, pályázó nem elsőhelyes szerző: 4-5 pont

Hazai, vagy nemzetközi szakmai konferencián szereplésért előadásonként:

  • Előadás magyar nyelvű konferencián: 1 pont
  • Idegen nyelven előadott előadás hazai konferencián: 2 pont
  • Előadás külföldi konferencián idegen nyelven: 4 pont
  • Előadás külföldi konferencián magyar nyelven: 2 pont

Szakkollégiumi tagság: 1 pont

IV. A doktorandusz hallgatók bírálati szempontjai

Az ösztöndíjra pályázatot nyújthat be a Miskolci Egyetem azon doktorandusza, aki Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezik, államilag támogatott vagy önköltséges doktori képzésben vesz részt, és a pályázat benyújtását megelőzően rendelkezik két egymást követő aktív félévvel, melyet a Miskolci Egyetemen teljesített, és a két aktív félévben legalább 40 kreditet szerzett meg.

Magyarországi állandó lakóhely hiányában pályázatot nyújthatnak be azok a Horvát Köztársaságban, Romániában, a Szerb Köztársaságban, a Szlovák Köztársaságban, a Szlovén Köztársaságban vagy Ukrajnában lakóhellyel rendelkező hallgatók is, akik rendelkeznek Magyar igazolvánnyal vagy Magyar hozzátartozói igazolvánnyal, és az előző bekezdésben nevesített egyéb feltételeknek megfelelnek.

Nem pályázhatnak a Miskolci Egyetemmel kizárólag vendéghallgatói jogviszonyban álló hallgatók.

A pályázatok elbírálásánál törekedni kell arra, hogy lehetőség szerint minden tudományterületen legyen nyertes pályázat.

A pályázat elbírálásának szempontjai megegyeznek a 4. pontban foglaltakkal az alábbi eltérésekkel:

 

1 főre jutó nettó jövedelem alapján járó pontszámok

Ft -tól

Ft -ig

pontszám

0

70.000,-

13

70.001,-

80.000,-

12

80.001,-

90.000,-

11

90.001,-

100.000,-

10

100.001,-

110.000,-

9

110.001,-

120.000,-

8

120.001,-

130.000,-

7

130.001,-

140.000,-

6

140.001,-

150.000,-

5

150.001,-

160.000,-

4

160.001,-

170.000,-

3

170.001,-

180.000,-

2

180.001,-

200.000,-

1

 

A pályázóval közös háztartásban élőkkel és eltartottakkal kapcsolatos pontok közül az

- Eltartott (óvodásnál fiatalabb, óvodás, köznevelésben tanulmányokat folytató, valamint nappali munkarendben OKJ képzésben részt vevő eltartott) után járó pont 2 pont.

A pályázó tanulmányi eredményét (II. pont) nem kell számítani.

A pályázó tudományos, szakmai eredménye értékelésénél a III. pontban foglaltak helyett a következők irányadók:

A pályázó tudományos, szakmai eredményét a megszerzett kreditek alapján kell számítani, a pályázattal érintett két aktív félév figyelembe vételével:

 

kreditpont

pontszám

40 - 50

10

51 - 60

11

61– 70

12

71 – 75

13

76 – 80

14

81-

15

 

Szakkollégiumi tagság: félévente 2 pont

5. A pályázat benyújtása

A pályázat benyújtásának határideje:

 

2023. szeptember 15. (péntek) 13.00 óra

 

A pályázatot a jelen felhívás mellékletét képező Pályázati adatlap kitöltésével lehet benyújtani az illetékes kar dékáni hivatalában, papír alapon 1 példányban.

További információ