Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Tavaszi Szél Konferencia 2023

2023. március 3., 09:40
Cimkék:doktorandusz, DOSZ
A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) örömmel értesíti a doktoranduszokat, doktorjelölteket, fiatal kutatókat, mesterszakos hallgatókat, hogy 2023. május 5-7. között a Miskolci Egyetemmel együttműködésben ismét megrendezi a Tavaszi Szél elnevezésű multidiszciplináris, tudományos konferenciáját.

A DOSZ a 2023. évi Tavaszi Szél Konferencia szervezésekor a korábbi években megszokottak szerint, a „fiatal magyar kutatók és doktoranduszok világtalálkozóját” magyar, illetve angol munkanyelvű rendezvényként hirdeti meg. A kutatási eredmények bemutatására tudományos előadás vagy poszter formájában nyílik lehetőség.

Regisztráció

A konferencián történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs felület elérhető a DOSZ honlapján (https://dosz.hu/url/tszk2023). A regisztráció során a könnyebb kommunikáció érdekében a jelentkezőknek meg kell adniuk az elérhetőségi adataikat. A megadott adatok kezelése az adatvédelmi szabályzat szerint történik. A regisztráció első körben egy minimum 1800, maximum 3600 karakter terjedelmű absztrakt benyújtásával válik érvényessé.  Az absztrakt a jelentkező tudományos munkájának kivonata, amelyben a kutatás hátterének bemutatása, a tudományos kutatás célja, kérdésfelvetése, majd az eddig elért eredmények és a további lehetőségek kerülnek röviden összefoglalásra, hivatkozások nélkül, a tudományos írás formai és tartalmi követelményeinek megfelelve. A témát körülíró öt kulcsszó megadása is kötelező.

Az absztrakt feltöltése csak a regisztrációs felületen keresztül lehetséges. E-mailben és egyéb kommunikációs csatornán a szervezőknek nem áll módjukban kezelni a jelentkezéseket.

A jelentkezés és absztraktok leadási határideje: 2023. március 12. 23:59

A szervezők minden absztraktot lektorálási folyamatnak vetnek alá, amelyért a DOSZ az adott tudományágban illetékes Tudományos Osztálya felel. Az absztrakt bírálati eredményéről a jelentkezők 2023. április 2-ig elektronikus értesítést kapnak. Amennyiben a      tudományterületileg illetékes Tudományos Osztály bírálói az absztrakt alapvető tudományossági kritériumáról nem győződnek meg, az a jelentkezés elutasítását vonja maga után. Az esetleges elutasításokkal kapcsolatban a releváns Tudományos Osztályoknál kérhető részletes tájékoztatás. A Tudományos Osztályok elérhetőségei a honlapon megtalálhatóak. A pályázati anyagban hiánypótlásnak helye nincs, határidőn túli regisztráció nem fogadható el. 

Az absztraktok befogadását követően a jelentkező a választott regisztrációs csomag szerinti regisztrációs díj befizetésére vonatkozó értesítést kap. A szervezőknek a regisztrációs díjat a konferencián való részvétel hiányában nem áll módjukban visszatéríteni.

A Konferencia tervezett szekciói: 

  • Agrártudományi szekció
  • Állam- és jogtudományi szekció
  • Biológiatudományi szekció
  • Filozófiatudományi szekció
  • Fizikatudományi szekció
  • Földtudományi szekció
  • Had- és rendészettudományi szekció
  • Hittudományi szekció
  • Irodalomtudományi szekció
  • Kémiai és környezettudományi szekció
  • Kommunikációtudományi szekció
  • Közgazdaságtudományi szekció 
  • Közigazgatás-tudományi szekció
  • Matematikai és informatikai szekció
  • Műszaki szekció
  • Művészeti és művészettudományi szekció
  • Nyelvtudományi szekció
  • Orvos- és egészségtudományi szekció
  • Pszichológiai és neveléstudományi szekció
  • Sporttudományi szekció
  • Szociológiai és multidiszciplináris társadalomtudományi szekció
  • Történelem- és politikatudományi szekció

A Szervezőbizottság fenntartja a jogot az előadók szekciók közötti átsorolására, illetve az egyes tudományági szekciók a jelentkezések számától függő összevonására vagy felosztására.

Tanulmánykötet 2023     

Amennyiben az előadó a Konferenciakötetben publikálni kívánja kutatási eredményeit, a formai és a tudományos publikáció követelményeinek megfelelő, maximum 1 szerzői ív (40.000 karakter szóközökkel) hosszúságú tudományos cikket (.doc formátumban) a rendezvényt követően legkésőbb 2023. június 12-ig kell elküldenie az info@dosz.hu email címre. 

A tanulmányok befogadhatósági feltétele a jelentkező által csatolt - kézzel aláírt/AVDH hitelesítéssel ellátott - lektori szakvélemény, amelyet tudományágának megfelelő tudományos fokozattal (PhD, DLA) rendelkező, a jelentkező által felkért szakember készített. További követelmény a kitöltött és kézzel aláírt/AVDH hitelesítéssel ellátott szerzői nyilatkozat elküldése is.

A szerző egyértelmű beazonosíthatósága érdekében a tanulmány, a lektori vélemény, illetve a szerzői nyilatkozat dokumentumok elnevezéseinek tartalmazniuk kell a résztvevő nevét (Pl.: Minta_Ottó_lektori, Minta_Ottó_szerzői, Minta_Ottó_tanulmány).

A tudományos cikk, a lektori szakvélemény és a szerzői nyilatkozat esetében kizárólag a DOSZ által előírt formátumú (alább letölthető) dokumentumok fogadhatók be. Az ettől eltérő vagy hiányos, a formai követelményeknek nem megfelelő tanulmányokat a Szervezőbizottság nem publikálja a Tanulmánykötetben. Az elfogadott, lektorált tanulmányokat ISBN-számmal ellátott, online Tanulmánykötetben tesszük közzé, amelyben a véleményt adó lektorok neveit is feltüntetjük.

A szervezők felhívják a jelentkezők figyelmét, hogy csak a Konferencián elhangzott előadások tudományos írásos kivonatai jeleníthetőek meg.

Fontosabb határidők

2023. március 12.      A regisztráció és az absztraktok leadásának határideje.

2023. április 2.          A jelentkezők kiértesítése az absztraktok elbírálásáról.

2023. május 5-7.        Konferencia (szekció előadások: pénteken és szombaton)

2023. június 12.         A tanulmány, a szerzői nyilatkozat és a lektori szakvélemény megküldésének határideje.