Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

VÁLTOZÓ KLÍMÁNK - Te mit kérdeznél?

2022. március 8., 13:10
A klimaváltozás beköltözött a mindennapjainkba. Okait illetően eltérőek a vélemények - egyesek csak természeti okoknak tulajdonítják, mások az emberi beavatkozást tartják döntőnek. És bármi is az ok, mit lehet tenni a katasztrofikus hatások elkerülése érdekében?

Erről tartunk vitaestet 2022. április 11-én 16-18 óra között, amelyre minden érdeklődőt tisztelettel meghívunk.

A változások globálisak, és mindannyiunkat érintenek. Nyilván merülnek fel kérdések benned is ezzel kapcsolatban. A Természeti Erőforrások Kutatása és Hasznosítása Szakkollégium, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottsága, illetve a Magyarhoni Földtani Társulat Észak-Magyarországi Területi Szervezete rendezésében ilyen kérdések megvitatására születik egy vitaest, ahol a kérdésekre avatott szakemberek válaszolnak.

A válaszokat adó panel tagjai:

  • Dr. Hartai Éva geológus, c. egyetemi tanár (Miskolci Egyetem), 
  • Dr. Szarka László geofizikus mérnök, az MTA rendes tagja.
  • Dr. Kaderják Péter közgazdász (a Zéró Karbon Központ igazgatója).

A vitaest az ő bevezetőikkel kezdődik. Hartai professzor asszony az Európai Unió INTRAW projektjének koordinátoraként foglalkozott a kontinens nyersanyag ellátásának jövőképével. Szarka akadémikus úr a klímaváltozás természetes okainak tanulmányozója, és a természetes okok mellett érvelő tudós. Kaderják igazgató úr a BME Regionális Energiagazdálkodási Kutató Központ vezetője volt, ezt követően államtitkárként igazgatta a  energia ágazatot, jelenleg a BME keretében létrehozott Zéró Karbon Központ igazgatója, az üvegház hatású gázok kibocsátás csökkentésének elhívatott szakértője.

Középiskolás diákként, alapszakos vagy mesterszakos hallgatóként, doktorjelöltként Te is ennek a kiváló kerekasztal társaságnak a tagja lehetsz. Ehhez regisztrálnod kell a linkhez kapcsolódó honlapon, és feltenni olyan kérdést, amely a fenti témákhoz minél jobban, minél általánosabban kapcsolódik. A kérdést feltevő regisztráltak közül a  vitaest előkészítő bizottsága választja ki a legjobb kérdések gazdáit középiskolás, BSc, MSc és PhD szinten, ők lesznek a panel fiatal, kérdéseket feltevő tagjai.

Várjuk jelentkezésedet, örömmel olvassuk kérdéseidet, és reméljük, rövidesen találkozunk az online térben, a vitaesten.

Jelentkezhetsz akkor is, ha nem vagy már diák, vagy éppen most nem akarsz kérdezni. A jelentkezéseket április 4-én 12 óráig várjuk. A vitaest linkjét, illetve a nyertes kérdezőket ezt követően fogjuk értesíteni, megküldeni.

 

JELENTKEZÉS: https://forms.gle/85ukgEkbsDGbddc59