Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2019. 03. 25.
Andrea Koleszár
VÍZ VILÁGNAPI ÜNNEPI ELŐADÓÜLÉS

 „Vizet mindenkinek!” 

A víz az élethez nélkülözhetetlen természeti erőforrás. Erre az egyszerű igazságra mutat rá újra és újra a Víz Világnapja, melynek alapvető célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, valamint arra a tényre, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog.

 A Víz Világnapja az ENSZ közgyűlésének kezdeményezését követően útjára indított olyan esemény, amelyet 1993 óta minden év március 22-én megünnepelnek világszerte.

A Víz Világnapjának mottója minden évben más és más, ezzel is érzékeltetve, hogy a víz szerepe a mindennapi életünkben milyen sokrétű. A mottó az idei évben: „Vizet mindenkinek!” Ez a rövid felkiáltó mondat jelzi, milyen nagy kihívást jelent ma a világban, hogy minden egyes ember számára elérhető legyen a tiszta víz.

Az MHT Borsodi Területi Szervezete a Víz Világnapját évek óta ünnepi rendezvénysorozattal: előadóüléssel, nemzetközi úszóversennyel, fotó-poszter pályázattal és több korcsoportnak szóló alkotói és szakmai pályázatok kiírásával ünnepli meg. A hagyományokat követve, az MHT Borsodi Területi Szervezete az ünnepi előadóülését minden évben más-más helyszínen és partnerek bevonásával rendezi meg.

Az idei esztendőben a Miskolci Egyetem is ünnepelt és megemlékezett, hiszen éppen 70 éve annak, hogy a Magyar Országgyűlés 1949. évi XXIII. törvénye alapján a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem megalakult.

 

A Miskolci Egyetem, az MHT Borsodi Területi Szervezete és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság jó kapcsolata több évtizedes szakmai múltra tekint vissza. A közös ünneplésre kínálkozó lehetőséget is megragadva, az idei évben az ünnepi előadóülés helyszínét házigazdaként a Miskolci Egyetem biztosította.

Az ünnepi előadóülésen a vízügyi ágazat jeles képviselőinek részvételével, a Víz Világnapja aktuális mottójához igazodó szakmai előadások megtartására, a fotó-poszter pályázat, és a vízgazdálkodás tárgyban kiírt Szakmai pályázat eredményhirdetésére és díjátadására is sor került.

Az előadáson készült képek itt tekinthetők meg.