Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2018. 04. 20.
Agnes Mile
Geotermális energia és érctermelés CHPM H2030

Hogyan haladunk az utópiától a megvalósulás felé?

Műhelytalálkozó a Kanári szigeteken – hová is ömlik a kutatási pénz? –  kérdezhetnék a szenzációt szimatolók. Nos,  a Kanári szigetek lávasivatagának szigetén, a kellemes fürdőhelyektől távol, de a geotermiához közel tartotta műhelytalálkozóját 2018 áprilisában a CHPM H2030 projekt.A projektet a Miskolci Egyetem koordinálja (Hartai Éva és Madarász Tamás).

Angol, spanyol, svéd, belga, portugál, román, magyar kutatók közös erőfeszítéseként már két éve zajlik egy alapkutatási program. Ennek lényege, hogy a magas hőmérsékletű, elektromos energiatermelésre is alkalmas geotermikus energia termelés kisérőjeként a felszökő termális vizek oldotta fémeket melléktermékként hasznosíthassák. Az első hallásra utópisztikus vállalkozásnak már vannak megvalósult elődje, aranytermelő geotermális energia rendszer Új Zélandon. A projektről már több beszámoló jelent meg honlapunkon.

Az akár egy mondatban leírható kutatási ötlethez  számtalan műszaki kihívás legyőzése árán lehet eljutni, így a kezdeti tervek szerint 2030-ra állna elő egy működő prototípus, és 2050-re egy kereskedelmi méretű ipari alkalmazás.  A találkozón igéretes előrehaladásról számoltak be a 2. munkacsomagban közreműködők, akik a kezdeti felszíni mintavételek szimulációs laborkisérletek, illetve a geotermikus rezervoár mérnöki szimulációja terén dolgoztak.  kisérletek a 3000-5000 m közötti mélységtartomány viszonyai között zajlanak, ilyen mélységben geotermális rendszerek fémekkel kapcsolatos vielkedését még nem vizsgálták. Erről munkaközi jelentést is közreadtak. A találkozó többi részében az összes többi munkarész felelősei is beszámoltak a részprojektek helyzetéről.

A műhelytalálkozón  a  Miskolci Egyetem saját kutatócsoportja (Hartai Éva, Madarász Tamás,  Szűcs Péter) mellett több más mezben is fel lehet fedezni egykori miskolci  diákokat, például Bodó Balázst és Miklovitz Tamást (La Palma Research Centre), Demény Anita (EFG). Ez jelzi hogy a kari mérnökképzésünk nemcsak a mindennapi rutin feladatokra készít fel, hanem a nagyon innovatív új megoldások kutatására is képességet teremt.

forrás: http://www.chpm2030.eu/2018/03/28/the-chpm2030-project-consortium-partners-meeting-in-lanzarote/

Linkek:

http://mfk.uni-miskolc.hu/?p=5965

http://mfk.uni-miskolc.hu/?p=6361

http://mfk.uni-miskolc.hu/?p=6064

http://mfk.uni-miskolc.hu/?p=4509

http://mfk.uni-miskolc.hu/?p=4201