Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2017. 11. 23.
Agnes Mile
25 éves a Környezetmérnöki és Eljárástechnikai mérnök képzés a Miskolci Egyetemen

A szakok egykori alapítói, oktatói és hallgatói konferencián ünnepelték meg az eseményt.

November 23-án a Tudomány Ünnepe programsorozat keretében a MAB belvárosi székházában került sor a rendezvényre, melynek szervezője a MAB Bányászati- Földtudományi- Környezettudományi Szakbizottsága mellett a Miskolci Egyetem megfelelő intézetei voltak.

A Kar elsőként indított ilyen irányú (akkor szakmérnöki) képzést 1974-ben. A későbbi szakindítás előzményeiről Dr. Bőhm József c. egyetemi tanár, egykori dékánunk tartott beszámolót. Dr. Csőke Barnabás és Dr. Szabó Imre professzor emerituszok a hulladékgazdálkodás és hidrogeológiai szakirányok kialakításáról beszéltek. A gyakorlat területéről érkezett kollégák – László Tamás, Golder Associates Magyarország és Dr. Gável Viktória (CEMKUT) a mai szakmai kihívások és tennivalók oldaláról támasztották alá a képzési területek fontosságát. A jelenlegi intézet igazgatók, Dr. Madarász Tamás egyetemi docens és Dr. Gombkötő Imre egyetemi docens a jelenlegi, és a tervezett oktatási struktúra, illetve a kutatás fejlesztési feladatok és lehetőségek sorát világították meg.

Záró következtetésként leszűrhető, hogy a növekvő ipari teljesítmény mellett növekvő és szétágazó környezetvédelmi feladatok várják a megújult környezetmérnöki szakunkon végzetteket.