Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2017. 10. 16.
Agnes Mile
Balatongyörök – egy jubileumi konferencia miskolci szálai

50 esztendős a  Bányagépészeti és Bányavillamossági Konferenciák sorozata

2001 óta Balatongyörök ad helyt a kitermelő ipar leghagyományosabb szakmai rendezvényének. A Bányászati és Kohászati Lapok  visszaidézhető módon adnak képet a felvonultatott témákról, a bányászati ipar megoldandó és megoldott problémáiról, az alkotó szakemberek szakmai életútjának egy-egy szeletéről,  a német, román, szlovák, cseh, szerb, lengyel bányászat aktuális műszaki színvonalának pillanatképeiről..

Az 50 év konferencia folyama követte a változásokat, melyeket Hazánk aktuális igénye és a világpiac generált. Ötven esztendő alatt a bányászat súlypontja Magyarországon eltolódott. Az energetikai alapanyagok háttérbe szorultak, ahogyan a kohászati nyersanyagok, színes ércek, könnyűfém alapanyagok és az ötvözők is. Ugyanakkor az építőanyag ipar számára fontos termékek súlya nőtt.

Elődeink 50 éve szervezték az első Bányagépészeti és Bányavillamossági Konferenciát Harkányban. A számok tükrében minden szerénytelenség nélkül megállapíthatjuk: Konferenciánk hagyománnyá vált. A konferencia rangját jelenti, hogy munkájába újabb területek szakemberei kapcsolódnak be.

Nem túlzás remélni, hogy megkezdett közhasznú szellemépítő munkát utódaink is folytatni fogják az alábbi  kitűzött célokkal:

  • a műszaki fejlődés elősegítése,
  • a bányamunka könnyítése és környezetközpontú végzése,
  • a tudományos ismeretek átadása,
  • szakmánk szeretetének és tiszteletének fenntartása.

Az idei konferencián, Györökön a Bányászati és Geotechnikai Intézet számos jelenlegi és volt oktatója részt vett és előadott.

Livo László