Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2017. 09. 21.
Agnes Mile
XI. Fazola Fesztivál – Újmassán jártunk

2017. szeptember 15- én és 16-án immáron 11. alkalommal került megrendezésre a miskolci Fazola Fesztivál különböző miskolci helyszíneken, melyen karunk is képviseltette magát. A 2007-ben életre hívott fesztivál célja, hogy méltó keretek között megemlékezési lehetőséget biztosítson a régióban az vas- és acélgyártás megalapítóira, Fazola Henrikre és fiára Frigyesre, továbbá ezen túlmenően a selmeci hagyományok ápolása, a bányász-kohász-erdész társadalom összetartozása, az évszázados hagyományokkal rendelkező helyi ipari kultúra értékeinek bemutatása és nem utolsó sorban a műszaki pályák népszerűsítése is teret kapnak ezen rendezvénysorozat segítségével. A kedvező időjárásnak köszönhetően idén is nagyon sokan keresték fel a szeptember 16-i, nagy közönség számára is nyilvános programok helyszínét, az újmassai Műemlékkohót és környezetét.

Karunk, a korábbi évekhez hasonlóan idén is képviseltette magát a Fazola-napok kiállítói között, ahol az érdeklődők – mikroszkópok segítségével akár – közelebbről is megismerkedhettek az év ásványi nyersanyagával a zeolittal. Továbbá, míg a fiatalabb korosztálynak különböző földtudományi játékok, fejtörők biztosítottak elfoglaltságot, addig az idősebbek a Műszaki Földtudományi Karon folyó képzésekről, kutatási irányvonalakról, kutatási eredményekről kaptak bővebb tájékoztatást.

Ezen kívül a rendezvény programjai között szerepelt még látvány(fém)csapolás, fémhab-, fémöntés, anyagvizsgálati bemutatók, szakmai-ipartörténeti előadások, vízikerekes kovácsmű látogatás, népi iparművészek bemutatója, valamint kulturális műsorok zajlottak folyamatosan a felállított színpadon.

Összességében elmondható, hogy ismét egy jó hangulatú, szakmai és kikapcsolódásra alkalmas programokat szép számmal felvonultató Fazola-napokon vagyunk túl, valamint ezúton is szeretnénk megköszönni a részvételi lehetőséget és a fáradtságos munkáját a rendezvény Szervezőinek.

A szervezők között meg kell említenünk a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum – Kohászati Múzeumát, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karát, Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítványát, az MTA Miskolci Területi Bizottság Bányászati, Föld –és Környezettudományi Szakbizottságát, az MTA Miskolci Területi Bizottság Anyagtudományi és Metallurgiai Szakbizottságát, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesületet és a BAZ Megyei Mérnöki Kamarát.

Szalontai Lajos