Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2017. 03. 05.
Dr. Szakáll Sándor
KARI KUTATÓINK SIKERE: RUDABÁNYÁRÓL NEVEZTEK EL EGY ÚJ ÁSVÁNYT

Magyarország jelenlegi területén eddig kilenc ásványt fedeztek fel a tudomány számára. A legfrissebb Rudabányán került elő. Néhány évvel ezelőtt Koller Gábor ásványgyűjtő találta az első példányokat, melyeket a Miskolci Egyetem kutatóinak juttatott el vizsgálatokra. A minták több irányú műszeres vizsgálata kiderítette, hogy eddig ismeretlen, ezüst-higany-arzenátról van szó. Kémiai képlete (Ag, Hg)4(AsO4)Cl.

A mérésekből összeállított adatsort Szakáll Sándor (Miskolci Egyetem), Herta Effenberger (Bécsi Egyetem), Fehér Béla (Herman Ottó Múzeum) és Zajzon Norbert (Miskolci Egyetem) múlt év őszén nyújtotta be a Nemzetközi Ásványtani Társaság illetékes bizottságához, melynek tagjai év végi szavazással elismerték, hogy valóban egy tudomány számára eddig ismeretlen új ásványról van szó. A kutatók az új ásványnak a rudabányait nevet javasolták, amit az illetékes bizottság szintén elfogadott.

Az egykori rudabányai vasércbánya ásványtani szempontból Magyarország egyik legfontosabb lelőhelye, mivel eddig mintegy 160 különböző ásványt sikerült innen kimutatni. Korábban a termésréz, malachit, azurit és kuprit (mind rézásványok) révén, az utóbbi évtizedekben nagyon ritka ásványai miatt vált nemzetközi hírűvé az előfordulás. Ilyen ritka ásványegyütteshez kapcsolódik ez a mind kristályszerkezeti, mind kémiai szempontból unikálisnak mondható lelet.  A rudabányait frissen narancssárga, fény hatására lassan barnás olajzölddé, majd sötétbarnává váló parányi (0,1-0,6 mm-es) kristályai gyémántfényűek és fényérzékenyek. Különböző, szintén kicsiny méretű ezüst-higany-tartalmú ásványokkal együtt az érctelep kovásodott oxidációs övében jelenik meg.

Bővebb információ:

http://24.hu/tudomany/2017/03/04/szenzacio-uj-asvanyt-talaltak-magyarorszagon/

http://index.hu/tudomany/2017/03/04/amator_kutato_fedezett_fel_uj_asvanyt_rudabanyan/

http://www.asvanyfesztival.hu/