Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2015. 12. 09.
Dr. Földessy János
Csapataink meghódították a MOL-t

Nagy miskolci sikerrel végződött a MOL UPPP vetélkedője. Az Oil Fnatic csapata végső sikert aratott az előadásával mind szakmailag, mind előadás-technikailag, ezzel elnyerve az első helyet és a vele járó 12 ezer Eurós fődíjat.

Csapataink a MOL UPPP vetélkedőjén

Csapataink a MOL UPPP vetélkedőjén

A MOL tehetségkutató UPPP 2015-ös versenyére 1114 csapat nevezett be 55 országból, többségében  nagynevű egyetemekről. Az első fordulóban on-line szimuláció során a csapatok egy valós élethelyzetben találhatták magukat. Egy adott területet kellett megkutatni geológiai és geofizikai módszerekkel. A nyert adatok alapján a csapatoknak el kellett dönteni, hogy hol szeretnének olajkutató fúrást indítani.

A választástól függött, hogy lesz-e olaj a kiszemelt kútban. Bár akármennyi kutató fúrást lehetett indítani, de alaposan meg kellett fontolni hányszor tegyék ezt meg, mert mind a valóságban, mind a szimulációba igen költséges művelet ez. Amennyiben egy csapat sikeresen megtalált egy olajtározó kőzetszerkezetet, eldönthette milyen módon és ütemben szeretné ezt termelő üzemmé továbbfejleszteni. A játék fő célja, hogy a kezdeti 500 milliós dollár virtuális Uppp tőkéből ki tudja  a legtöbbet profitálni a 21 nap alatt.  Már ebben a fordulóban is kiemelkedő teljesítményt mutattak a miskolci csapatok. A TOP40-be 10 magyar csapat jutott be, ezek közül 6 miskolci volt.

A második fordulóban a legjobb 40 csapatnak ki kellett töltenie egy 100 kérdésből álló on-line quiz-t 2 óra leforgása alatt. A kérdések lefedték a szénhidrogén kutatás, fúrás, fejlesztés, termelés és feldolgozás témaköreit.

Az első és második forduló eredményeit súlyozva összeadták. A termelési szimulációt 70%-os, míg a quizt 30%-os súllyal figyelembe véve az első helyen végzett a Miskolci Egyetem  Oil Fnatic csapata (Karádi Ákos, Lengyel Nikolett, Szilvási Marcell) 95.4%-al. A többi miskolci csapat közül a Fantastic Tree  (Farkas Kolos, Nádasi Endre, Tóth Zsolt) 59,1%-al a 6. helyen végzett, és szoros küzdelemben felzárkózott a 9. helyre a miskolci Petroholics (Mezei Luca, Pásztor Ádám Viktor, Schultz Vera Magdolna) csapata is 56,5%-al.

A december 7-9 között tartott döntő rendezvény Budapesten zajlott. Erre a MOL csoport meghívta a TOP 10 csapatot, amelynek során egy állásinterjún, majd az általuk szervezett számos csapatépítő programon is részt vettek a résztvevők. December 9-én a TOP 5 csapatnak lehetősége nyílott egy prezentációval eldönteni a végső sorrendet. A prezentáció fő témája az Északi-tenger és az ott felmerülő mérnöki problémák megoldása volt. A nyolc fős zsűriben és a több mint 100 fős meghívott közönség között is nemzetközileg elismert szakemberek voltak.

Az Oil Fnatic csapata végső sikert aratott az előadásával mind szakmailag, mind előadás-technikailag, ezzel elnyerve az első helyet és a vele járó 12 000 Eurós fődíjat.

Miskolci sikerrel végződött a MOL UPPP vetélkedője

Miskolci sikerrel végződött a MOL UPPP vetélkedője