Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2015. 02. 26.
Dr. Földessy János
Ásványtani időutazás ércbányászatunk fénykorába – 240 év után magyarul is megjelentek Born Ignác Úti levelei

Born Ignác (1742–1791), az ásványtan és a montanisztika (bányászat és kohászat) kiemelkedő szakembere, 1770-ben járta be a Bánság és Erdély bányavidékeit, illetve a Nagybánya környéki bányákat. Tapasztalatai további magyarországi érclelőhelyek, köztük Selmec vidékének leírásával kiegészítve 1774-ben, német nyelvű levelek formájában jelentek meg. A mű az egykorú angol, francia és olasz nyelvű kiadások után végre 240 év elteltével, magyar nyelven is megjelent, Fuchs Péter bányamérnök kollégánk avatott fordításában, Papp Gábor és Weiszburg Tamás szerkesztésében.

Az érdekesebb ásványok jellemzése, a bányák ismertetése, a korabeli földtani ismeretek leírása mellett a kitűnő tollú Born élvezetes stílusban tárgyalja utazási élményeit, sőt éles szemű – és nyelvű – megfigyelőként a Bánságot lakó románok és szerbek életéről is bőven ír. Az igényes kivitelű kötet mai olvasását a kétnyelvű szöveget kísérő jegyzetek, mutatók és tanulmányok segítik.

A kötet megjelenése alkalmából az ME Ásványtani és Földtani Intézet szerverzésében emlékülés lesz 2015. március 7-én, amelynek meghívója alul olvasható.

Born Ignác (2014): Úti levelek az 1770-es bánsági, erdélyi, felső- és alsó-magyarországi ásványtani utazásról. Milagrossa, Miskolc, 307 oldal. Kétnyelvű, jegyzetekkel, mutatókkal és tanulmányokkal kiegészített kritikai kiadás. A kötetet tervezte, szerkesztette és lektorálta Papp Gábor és Weiszburg Tamás.


Kapható:
Miskolcon:
Milagrossa Kft. 3527 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky út 15.
E-mail: info@milagrossa.hu

Budapesten és a nagyobb ásványbörzéken:
Kőország Kft. 1051 Budapest, Arany János utca 16.
E-mail: koorszag@koorszag.hu
Az interneten: http://milagrossa.hu

Ár: 3990 forint

További információk:
Meghívó