Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2019. 07. 19.
Agnes Mile
SIKERESEN BEFUTOTT A TEXPRESS – ÁTSZÁLLÁS A CRITICEL 2020-RA

A TEXPRESS – a TEKH szakkollégium 2018-19 tanévi projektje – sikeresen lezárult, s a végbeszámolónk már az értékelőknél van.

Az NTP Nemzeti Tehetség Program keretében a szakkollégium 2018 júliusától indult TEXPRESS projektje több fontos célt tűzött ki és teljesített az év során. Két háromnapos rövidkurzust rendezett 2018 novemberében Szén másként, 2019 májusban Mintázás – minőségbiztosítás címmel. Az eseményekre Miskolcon, Telkibányán, Rudabányán és Felsőnyárádon került sor.

A társadalmi felelősség vállalási célok keretében több középiskolás programban működött közre. A Vaskobak vetélkedő, Explore More, Művészbejáró, Középiskolás Diákkonferencia eseményei, valamint a telkibányai Aranyásó tanösvény bejárása  hozták közelebb a felsőoktatásba igyekvőket a földtudományokhoz.

A vitestek keretében külföldi hallgatóink és a szóban forgó területen valaha vagy most dolgozó magyar szakemberek adtak elő az Ázsia-nap és az Afrika-nap keretében.

A Szakkollégium tagsága a szervezet irányának megfelelően terepi összerázó kiránduláson vett részt a Bükk Lillafüred térségében.

A projekt finanszírozásában viszonylag nagyszámú hallgató vett részt hazai és külföldi tudományos konferenciákon, számos díjat hozva Miskolcra. Ugyancsak jelentős volt a tagság részvétele a 2018-as kari TDK konferencián, valamint a 2019-es OTDK szekciókban.

A programokról részletes beszámolók magyar és angol nyelven olvashatók a TEKH hivatalos honlapján (http://www.uni-miskolc.hu/~tekh/) TEXPRESS cím alatt.

A Szakkollégium egyúttal felkészült és indul az EMMI 2019-es szakkollégiumi pályázatán is, melyre a munkatervét július 15-én benyújtotta elbírálásra. Munkánk középpontjában a stratégiai fontosságú nyersanyagok kutatása áll majd, Criticel 2020 címmel. Ezzel több jelenleg futó, illetve 2020-ban kezdődő EU, országos és helyi innovációs és kutatási programhoz is kapcsolódni tudunk.