Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2019. 04. 25.
Agnes Mile
MISKOLCRÓL A BIRODALMI HORDÓBAN

Újabb nemzetközi megmérettetésen álltak helyt a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának Petroleum Geoscience és angol nyelvű Olajmérnöki képzésen résztvevő hallgatói.

Az idén március 23-án, Prágában került megrendezésre az AAPG (American Association of Petroleum Geologists) szervezetének Imperial Barrel Award 2019 elnevezésű nemzetközi versenyének európai középdöntője. (Az Imperial Barrel, azaz Birodalmi Hordó az olajiparban használatos térfogat mértékegység). A 14 éves múltra visszatekintő, 76 ország 518 egyeteméről 5409 hallgatót megmozgató verseny  rangos egyetemek közreműködésével zajlott. A harmadik helyet a Stavangeri Egyetem csapata szerezte meg. A Francia IFP School hallgatói érték el a második helyezést. A tudásközpontú versengés első helyezettje a szintén francia UniLaSalle versenyzőinek csapata lett.

Az európai régiót 20 felsőoktatási intézmény, egyenként ötfős csapatai alkották. A mieink mellett és a fentieken kivül  a poznani Adam Mickiewicz Egyetem, az AGH Krakow, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, A Kazan Szövetségi Köztársaság Egyeteme, a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem, a Poltavai Yuri Kondratyuk Nemzeti Műszaki Egyetem, a Londoni Royal Holloway Egyetem, a Szentpétervári Állami Egyetem, az Orosz Állami Sergo Ordzhonikidze Egyetem, a szintén orosz Tudományos és Műszaki Solkovo Intézet, a Szentpétervári Bányászati Egyetem, a  Kijevi Taras Shevchenko Nemzeti Egyetem, a Nápolyi Federico II Egyetem, a Perudzsai Egyetem, a Monpellieri Egyetem, a Southamptoni Egyetem csapatai vettek még részt a nemzetközi zsűri szerint is magas nívójú versengésben. A csapatok 25 perces szóbeli előadását nemzetközileg is elismert ipari szakemberek bírálták (CNOOC International, Equinor, ExxonMobil, MOL, OMV, Shell, Total).

A miskolci csapat tagjai: Ali ArafaEmad N. MasriTapdiqli Sabuhi,  és Zeeshan Ahmad. A csoportképen szerepel még Less György egyetemi tanár, és Mádai Viktor egyetemi docens, akik a csapat felkészítésében vettek részt.

A verseny kiváló lehetőséget kínált a szakterületen másutt dolgozó oktatók, diákok megismerésére, a szakmai nyelv gyakorlására és az olajvállalatok munkájába való bepillantásra.

Mádai Viktor