Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2018. 12. 18.
Agnes Mile
CSSI diáknyomozók a talajtan ösvényein

A Műszaki Földtudományi Kar Földrajz-Geoinformatika Intézete szervezte azt az eseményt, amelyet a Talaj világnapja alkalmából középiskolásoknak szerveztek.

A december 5-én rendezett vetélkedőn a megyei középiskolák 10 csapata vett részt. A krimibe öltöztetett keretjátékban talajtani minták vételét és vizsgálatát is kipróbálhatták a résztvevők. A vetélkedőt a Herman Ottó Gimnázium csapata nyerte, rájuk és a többi résztvevőre további kalandok,  táborok, kutatási feladatok is várnak, az egyetem oktatóinak és hallgatóinak támogatásával.

A vetélkedőbe bepillantást enged az alábbi rövid video:

https://minap.hu/video/talajvizsgalattal-rablo-nyomaban

A győztes csapat – Farkas Balázs, Fodor Péter, Gyenes Iván – dr. Farkas Anna tanárnő tanítványai. A gimnázium e műhelyéből már sok egyetemi kiválóság érkezett – ez akár jó jel is lehet a fiatal diákok számára. Gyenes Iván be is számolt a szakkollégiumnak a vetélkedőről:

“Az MFK Talajtanos Helyszínelők vetélkedőjén  segítettük a „bűnügy”  megoldàsàt. Rövid regisztráció és egy kis pizzàzás után elkezdtük a helyszíni munkàt. A megmérettetés 2 részből állt. Elsőként  a helyszínen talàlt mintát kellett beazonosítani négy  talajvizsgàlati módszer segítségével. Ezzel párhuzamosan Dobos Endre tanár úr részéről rövid talajtani képzés is zajlott aminek eredményességét egy kvízjátékban bizonyíthattuk. A nyomozàs befejezésére az egyetemi UV dombon került sor ahol először felavattuk Magyarorszàg első bemutató talajszelvényét majd egy jó hangulatú rétesezés-forralt borozàs keretében kiosztottàk a nyereményeket a tettes kézrekerítése mellett.”