Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2016. 05. 04.
Dr. Földessy János
Megemlékeztünk Zambó János professzor úrra

Megemlékezés, koszorúzás és emlékülés – ezeket a rendezvényeket szervezték Zambó János születésének századik évfordulójára a Miskolci Egyetemen. Az egykori rektor tizenegy éven át irányította az intézményt.

 egyetem_koszoruzas_160503ml_4

Fotó: Mocsári László – forrás: minap.hu

Zambó János egy nyolcgyermekes földműves családba született. Kitüntetéses bányamérnöki oklevelét 1942 februárjában szerezte meg. A ranglétra bejárása után 1961-től 1972-ig rektora lett a Miskolci Egyetemnek. Számtalan szakmai díjat kapott. 2000-ben bekövetkezett haláláig pedig emeritus professzor volt.

– Meghatározó egyéniség volt a bányászatban – mondta Kovács Ferenc akadémikus. – Olyan volt, aki tudásával, személyiségével hatással volt a Miskolci Egyetemre. Az ő útmutatásai alapján mi is sikeresen tudtunk dolgozni az őt követő évtizedekben is.

A megemlékezést sírjánál kezdték kollégái, tanítványai, barátai, majd mellszobrát koszorúzták meg a Miskolci Egyetem főépületének aulájában. Bőhm József, a Bányamérnöki Kar egykori dékánja mondott beszédet. A rendezvénysorozat a MAB Székházban folytatódik majd egy konferenciával pénteken.

Forrás: minap.hu