Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2015. 02. 23.
Dr. Földessy János
Miskolci öregdiákok – Magyar vulkanológust exportáltunk Új-Zélandba

Magyar vulkanológusként tudományos elismerést szerezni Új-Zélandban valami olyasmi, mint hűtőszekrényt eladni eszkimóknak, vagy homokot exportálni Szaúd Arábiába. Ez a bravúr sikerült Kereszturi Gábornak (most már dr Gabor Kereszturi) a karunkon diplomázott geográfusnak, aki sikeresen szerzett fokozatot a Massey Egyetemen.

A disszertációjában  a napjainkig aktív Aucklandi vulkáni területet kutatta. Az itteni vulkánok elterjedése teljesen egybeesik Új-Zéland legnagyobb városának, az 1.5 millió lakosú Aucklandnak  elterjedésével. A vulkáni mező maga  52 kis-térfogatú, apró vulkánból áll, amely kb. 250 ezer évvel ezelőttről egészen a történelmi időkig produkált vulkáni kitöréseket. A legutolsó kitörések kb. 500 éve ezelőtt értek véget, amelyek során a felszínre ömlő forró láva egy kb. 6 km átmérőjű vulkáni szigetet alakított ki. A sziget kialakulását már valószínűleg a pár száz évvel korábban Új-Zéland szigetére érkező Maorik is láthattak.

A kutatása elsősorban terepi munkára és egy, az egész vulkáni mező területére kiterjedő nagy felbontású Light Detection and Ranging adatra alapozódott (a LiDAR egy alacsonyan repülő kis-repülőgépre szerelt lézeren alapú távolság mérésére alkalmas szenzor, ami alapján digitális domborzat modellek készíthetők). Munkája egyik legjelentősebb eredménye a vulkán kőzetek térfogatainak térbeli és időbeli integrálása, ami alapján rengeteg információt tudtunk meg az ilyen típusú vulkanizmus fejlődéséről, illetve az ilyen kicsi térfogatú kitörések által generált potenciális veszélyekről. Ezt az információt, illetve a múltbeli kitörések pontos katalógusát a doktorijában több vulkáni veszélyeztetettségi térképpé konvertálta, ami alapján kiszámítható hogy egyes területeken milyen kitörések fordultak elő nagyobb valószínűséggel, illetve hogy mely területeknek potenciálisan veszélyeztetettek láva élöntésre egy jövőbeli kitörés eseten. A projekt keretében több nemzetközi tudományos cikk is született, emellett  a témából több cikk is jelent meg a helyi sajtóban.

Egykori Alma Materéből gratulálunk.

Dr. Keresztúri Gábor dissszetárciója tárgyával

Dr. Gabor Kereszturi dissszetárciója tárgyával