Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2016. 01. 17.
Miért jelentkezz az MFK-ra?

Ez a kérdés mindig felvetődik a pályaválasztás előtt álló fiatalokban. Megpróbáltuk pontokba szedve felsorolni azokat az érveket, melyek a Műszaki Földtudományi Kar mellett szólnak. Lássuk…

Országosan egyedülálló képzésekben vehetsz részt (bánya- és geotechnikai, előkészítéstechnikai, hidrogeológiai, olaj- és gázmérnöki, olajmérnöki).

Három alapszakunk mellett nyolc mesterképzési programot kínálunk.

Mesterképzési programjaink közül három angol nyelven is indul, azaz angol nyelven szerezhetsz műszaki diplomát külön költségtérítés nélkül.

Végzett hallgatóink a bányászati, földtani, olaj- és gázipari, hulladékgazdálkodási, településüzemeltetési, cementipari, gyógyszeripari, geofizikai cégeknél büszkék arra, hogy nálunk végeztek, mely sok esetben segítette őket vezetői ipari beosztások elérésében.

Környezetmérnöki és geográfus mesterszakjaink földtudományi alapokra épülnek, azaz specifikusabb képzést biztosítanak az ország többi egyetemén oktatott azonos nevű szakokhoz képest.

A karunk hét intézete által megvalósított oktatás a földtudományok legszélesebb spektrumát fogja át Magyarországon, a bányászattól az eljárástechnikán, a hulladékgazdálkodáson, a környezetvédelmen, az olaj- és gáziparon, valamint a földrajzon át egészen a geológiáig, geofizikáig és a hidrogeológiáig.

A kar hallgatói létszámának mintegy tíz százalékát külföldi diákok teszik ki, így az oktatás azon diákok számára is nemzetközi környezetben folyik, akik nem angol nyelvű képzéseinken vesznek részt.

Végzett hallgatóink elhelyezkedésére a bányászaton túl az olajipar, a víziközmű-szolgáltatás, az energia- és hulladékgazdálkodás, a földtani kutatás, a környezetvédelem, a hatósági munka, valamint terület- és településfejlesztés egyaránt jó lehetőségeket teremthet hazai és nemzetközi színtéren is.

Mindhárom alapszakunkon és több mesterképzési szakunkon is kínálunk duális képzési lehetőséget.

Széles körű ipari kapcsolatainknak köszönhetően segíteni tudunk hallgatóink kötelező ipari szakmai gyakorlatának megszervezésében.

A Kar a Miskolci Egyetem országosan egyedülálló campusán, a Dudujka-völgyben helyezkedik el. A hatalmas zöld területek mellett az oktatási épületek, a kollégiumok, a menza, az orvosi ellátás a sportolási lehetőségek és a bevásárlás is 5-10 percen belül elérhető az egyetem területén belül.

A megélhetés és a diploma megszerzése akár 30-40 százalékkal kevesebb járulékos költséget is jelenthet, mint egy fővárosi egyetem esetében.

Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehetünk a több szász éves gyökerű selmecbányai diákhagyományoknak, amely immár az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzekére is felvételt nyert.

A valétálás folyamata szervesen illeszkedik a diákhagyományok rendszerébe, mely egy egész életen át tartó szakmai és emberi kapcsolatrendszer kiépítésének lehetőségét adja diákjaink számára.

Karunk országosan elismert nemzetközi kutatási tevékenységet folytat, melybe kiemelkedő hallgatóinkat is szívesen bevonjuk. Ezáltal kutatási tapasztalattal is felvértezve kezdhetik meg pályafutásukat végzésük után.

Hallgatóink nemzetközi szakmai versenyeken rendszeresen jól teljesítenek, számos alkalommal hoznak el dobogós helyeket. Nézz utána például a MOL UPP versenynek.

A Karon négy nemzetközi szervezet hallgatói csoportja működik: AAPG (American Association of Petroleum Geologists), SPE (Society of Petroleum Engineers), EAGE (European Association of Geoscientists and Engineers), SEG (Society of Economic Geologists). Hallgatóink részt vehetnek a szervezetek munkájában, valamint a hozzájuk köthető nemzetközi versenyeken és konferenciákon.

Szorgalmas hallgatóink nemzetközi képzésekben is részt vesznek, jellemzően 1-2 szemesztert töltenek neves külföldi egyetemeken.

A pályakezdő mesterképzésben végzett mérnökök átlagfizetése br. 310.000 Ft körül mozgott 2013-ban (HVG különszám 2015.).

Karunk 50. a HVG 2015-ös összesített országos kari rangsorában a 154 helyből. A műszaki képzésterületi rangsorban a hallgatók kiválósága alapján a 15/39. helyet és az oktatók kiválósága alapján a 8/26. helyet tudhatjuk magunkénak.

Amennyiben részletesebben szeretnéd látni a fenti információkat, kattints ide és olvasd el a kar dékánjával készített riportot!