Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2021. 06. 07.
Hankó-Mile Ágnes
Online szeminárium a Műszaki Földtudományi Kar és TEKH Szakkollégium rendezésében

Is China taking control of African minerals?

Az előadásra 2021 június 2-án délután került sor online, Zoom felületen.

Az európai országok többsége osztja azt a globális véleményt, hogy Kína hatalmas fölényben van az ásványi  nyersanyag források feletti ellenőrzés terén. Ennek egyik igazolásaként az ázsiai szuperhatalom afrikai előre törését szokták idézni. Az EU ásványvagyon stratégia formálóinak egyik legjelesebb képviselője, Prof. Magnus Ericsson (Svédország) adja át most évtizedes tapasztalatainak esszenciáját az online szeminárium hallgatóinak ebben a fontos és kényes témában.

Magnus Ericsson a Swedish Royal Academy of Engineering Sciences and Technology tagja. Az 1970-es évek óta dolgozik az európai ásványvagyon stratégia formálásának élvonalában, gazdasági, stratégiai elemzőként. Jelenleg a svéd LTU egyetem professzora, a skót University of Dundee tiszteletbeli doktora, a Mineral Economics folyóirat alapítója, főszerkesztője.  Világszerte tekintélynek örvend az ásványi nyersanyag stratégiák, az adózás, bányajog, bányászati versenyképesség területén. A 2000-es évek elejétől rendszeresen jár Kínába, ahol a fenti területekről tapasztalata gyűlt össze.

Az előadás adatok sorával illusztrálta Kína jelenlegi ásványvagyon stratégiáját, termelését, helyzetét a globális palettán, elsősorban Afrikában . A kínai befolyás –  közvetlen vállalatszerzés és pénzügyi befektetések révén – folytonosan nő, a világ bányászati termelésének 3%-át adja. 2018-ra az afrikai kontinens termelésének 7 %-a származott kínai érdekeltségekből. Fő célpontjuk a rézérc, vasérc, és a platinafémek.

Az előadást több kérdés, majd válasz követte, az aktív résztvevők száma 30 volt.  

Földessy János