Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2020. 11. 24.
Andrea Koleszár
MEGÚJUL A MOL ÉS A MISKOLCI EGYETEM EGYÜTTMŰKÖDÉSE

A Miskolci Egyetem és a MOL 5 évre szóló stratégiai keretmegállapodást írt alá, amely új, mindkét fél számára előnyös elemekkel bővíti a már meglévő együttműködést. A megállapodás kiterjed a kutatás-fejlesztés-innováció, a hulladékgazdálkodás, az oktatás, a szakemberképzés, a továbbképzés, valamint az utánpótlás területeire.

A kutatás-fejlesztés-innováció keretein belül kiemelt cél az ipari-egyetemi tudástranszfer létrehozása. A partnerek versenyképességük növelése érdekében összehangolják az ipari igényeket és az egyetem által nyújtott lehetőségeket, megosztják a rendelkezésre álló infrastruktúrákat, ezáltal elősegítik az innovatív megoldások ipari hasznosíthatóságát.

Az innovatív kutatási területek között szerepel egyebek mellett a geotermikus energiában rejlő lehetőségek kiaknázása vagy a hidrogén mint lehetséges új energiahordozó vizsgálata, a szén-dioxid-leválasztás -hasznosítás és -tárolás rendszerének kidolgozása, valamint a körforgásos gazdaság technológiáinak kutatása, fejlesztése, különös tekintettel a hulladékfeldolgozási technológiák kidolgozására.

Az együttműködés másik fontos pillére az oktatás, szakemberképzés, továbbképzés területén való összehangolt munka, amely a középiskolai utánpótlás mellett elsősorban a Gépészmérnöki és Informatikai Karon működő MOL Petrolkémia Tanszék, illetve a Műszaki Földtudományi Karon működő MOL Intézeti Tanszék további együttműködési lehetőségeire koncentrál. Kiemelt figyelmet kapnak az egyetemi duális és kooperatív képzési lehetőségek, valamint a már meglévő képzések továbbfejlesztése és az üzleti igényekre reflektáló új képzések indításának lehetősége.

Sajtóközlemény