Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2019. 12. 17.
Agnes Mile
Szabó László emlékezete

A héten érkezett a hír, hogy hosszú betegség után eltávozott a Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszék egykori adjunktusa, Szabó László. Talpig mérnök volt, legendásan precíz, de kiváló oktató is. A hírhez most egykori tanítványa, Dr. Vígh Tamás visszaemlékezését csatoljuk.

szl

Emlékezés Laci bácsira

Évfolyamunk 1997-ben ismerkedett meg Vele. Akit érdekelt a geodézia, kincsre lelt benne, aki pedig méltányolta az aranyszívű oktatókat, bizony az is! Igazi tanárembernek láttuk Őt, embertársként és kollégaként kezelt minket, nyegle balekokat. Igazi mérnökembernek láttuk Őt, akinek hatalmas tudása mellé végtelen precizitás, türelem és nyugalom társul. Továbbá szakmai hitelesség, mivel számos bányavállalkozásnak dolgozott oktatói munkája mellett, és legendák keringtek az iparban nyújtott teljesítményéről (pl. recski aknafüggélyezés és áttörési mérés irányítása).

Személy szerint sokat köszönhetek neki, konkrétan az első munkahelyemet. Ő volt a Mangán Kft hites bányamérője, és amikor Farkas József bányaigazgató felvetette, hogy pályakezdő kollégát keres, Ő engem javasolt. 17 évet töltöttem ott, ami azt jelenti, javaslata a feleket ismerve megalapozott lehetett…

Ettől kezdve évente többször dolgoztunk együtt Úrkúton, ami mindig élmény volt számomra. Balázs fiam születésekor, felhívott és „Első Jószerencsét!” kívánt az újszülöttnek.

Recsken találkoztunk utoljára, a 2018. február 9-i konferencián. Sajnos siettem a bányafelügyelethez, csak beugrottam, nem tudtunk beszélgetni…őszinte örömmel üdvözölt és átölelt…vidám volt és elnyűhetetlennek látszott, mint mindig.

Tudom, hogy irtózna a további, óhatatlanul pátoszba hajló soroktól, ezért inkább a mellékelt néhány fotóval szeretnék emlékezni Rá. Nem volt könnyű őket előrostálni, mert végtelen szerénységében rosszul tűrte, ha fényképezik.

A 2000-ben valétált bányász évfolyam nevében mondok Utolsó Jó szerencsét, Laci bácsi! Nyugodj békében!

Dr. Vigh Tamás

valétaelnök

Kelt Porván, 2019. december 13.-án