Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2019. 12. 06.
Agnes Mile
Borbála-nap Rózsaszentmártonon

A bányász hagyományú települések legfontosabb ünnepe Borbála napja, Rózsaszentmárton is minden évben teret ad a megemlékezésnek, idén december 3-án.Az ünnepségen a Műszaki Földtudományi Kar oktatói is részt vettek. A vendégeket a Lignitbányászati Emlékházban fogadták a falu vezetői és lakói.

11 órakor kezdetét vette a szentmise, melyet Varga József plébániai kormányzó úr celebrált. A szentmise során ő is megemlékezett Szent Borbáláról.

A polgármester asszony köszöntőjében szólt Szent Borbáláról, akihez a bányászok fohászkodtak mielőtt leszálltak a mélybe, de akkor is amikor veszélybe kerültek és várták megmentésüket. Megemlítette azokat a bányászokat is, akik már nem térhettek haza családjukhoz, akik a legfontosabbat, az életüket áldozták azért, hogy felszínre juttassák az életet adó szenet. A falu 14 hősi halált halt bányászára is emlékezik ilyen alkalmakkor. Szólt arról is, hogy ezek az ünnepségek lehetőséget adnak a barátságok ápolására, új kapcsolatok kialakítására is.

Dr. Nagy Lajost, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület korábbi elnöke ünnepi beszédében beszélt védőszentünk szerepéről a bányászok életében, a bányászat múltjáról, a falunak a bányászatban betöltött szerepéről, amely meghatározó volt az ország energiaellátásában. És beszélt a 60-as évek végén bekövetkezett bányabezárásokról is, amely a falut is érintette. A falu megszűnt bányásztelepülés lenni, de nem szűnt meg a dicső bányász múlt, a bányász hagyományok ápolása.

Galéria: http://hatvanonline.hu/hir_galeria/galeria/0/10/0/15813