Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2019. 07. 30.
Andrea Koleszár
70 éve Miskolcon a bányászati és a kohászati mérnökképzés

A Miskolci Egyetem (korábban Nehézipari Műszaki Egyetem) 1949-ben történt megalapításával, az egykor Selmecen, majd Sopronban közös alma materben, szoros barátságban és integritásban működő bányamérnöki, erdőmérnöki, kohómérnöki képzést szétválasztották. Szervezetileg 70 éve a Bányamérnöki Kar (ma Műszaki Földtudományi Kar) és a Kohómérnöki Kar (ma Műszaki Anyagtudományi Kar) a Miskolci Egyetem részeként működik, megtartva múltunk és történelmünk emlékeit és ápoljuk évszázados szakmai és emberi kapcsolatainkat.

Az évfordulóhoz kapcsolódóan „70 éve Miskolcon a bányászati és a kohászati mérnökképzés” címmel szakmai konferencia keretében kívánunk megemlékezni a Soprontól való kényszerű elválás és a miskolci működés időszakáról, a két kar előtt álló szakmai-tudományos kihívásokról és feladatokról.

A rendezvény aktualitását külön indokolja az a tény is, hogy közös alma materünk a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola alapítási székhelyéről, Selmecről történt kényszerű költözését követően, 100 éve kezdte meg a Sopronban a működését.

A programfüzet innen letölthető.