Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2019. 07. 18.
Agnes Mile
Kutatási és innovációs össztűz a stratégiai természeti erőforrások biztosítása érdekében

Számos csatornán és kutatási konzorciumban lendült munkába a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara a stratégiai fontosságú nyersanyagok kutatása és fejlesztése területén.

A Kar hagyományosan erős tudományos és technológiai oldala a földalatti természeti erőforrásokhoz kapcsolódik. Az ásványi nyersanyagok, a víz és a földhő ezek közül talán a legfontosabbak. A korábbi TÁMOP Criticel majd FIKP kiválósági program keretében már több lépcsőben folytatódtak a mintegy hat éve  megkezdett kutatások, amelyek a 2019 júliusban nyilvánosságra hozott döntés szerint a   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tématerületi kiválósági programja keretében kaptak jelentős anyagi támogatást a költségvetési forrásokból, 400 millió forint értékben.

Ehhez szervesen kapcsolódnak a szintén itt folyó, európai szintű kutatási programok a H2020 és az EIT Raw Materials keretprogramokban, igen jelentős és széles témaválasztékban (http://mfk.uni-miskolc.hu/?p=7521).

A Kar TEKH Szakkollégiuma .2019-2020 évi pályázatában Criticel 2020 név alatt a fenti témákhoz kapcsolódó rövidkurzusokat, terepgyakorlatokat, és hallgatói kutatásokat és konferenciákat  tervez.

Az összehangolt kutatások várhatóan  jelentős szinergikus hatékonyság növelést tesznek lehetővé a nemzeti szempontból is nagy fontosságú kutatási.-fejlesztési területen.

Link : https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2019/07/17/negyszazmillio-forint-tamogatast-nyert-el-a-miskolci-egyetem/