Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2018. 11. 29.
Agnes Mile
Városi bányászattal stratégiai nyersanyagokért

Bánya a város szélén? Lehetséges…

A Miskolci Egyetem adott otthont a Visegrádi 4-ek „Hulladék visszanyerés 21.” Konferenciának 2018. november 22-23-án.  Az eseményen  19 ország képviselője gyűlt össze. A főszervező a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézete volt (Dr. Bokányi Ljudmilla intézeti tanszékvezető, egyetemi docens). A Konferencia kapcsolódik az EFOP RING Projekthez is, amelynek szakmai vezetője Dr. habil. Faitli József intézeti tanszékvezető, egyetemi docens.

A konferencia célja, hogy a résztvevők megvitassák a kohászati, erőművi, gépipari, vegyipari, elektromos és elektronikus, ill. nem utolsósorban települési és bio hulladékok; valamint a szennyvíztisztítás és a szennyezett területek kármentesítésének, a kritikus anyagok hulladékból való kinyerésének problematikáját, valamint bemutassák a legújabb kutatási eredményeiket és innovatív fejlesztéseiket.

Három plenáris és 8 szekcióban 37 szekció-előadás hangzott el. A plenáris előadásokat nemzetközi tekintélyű szaktudósok, Dr.mont.habil. Jürgen Antrekowitsch (Ausztria), Prof. Dr. Hodúr Cecilia D.Sc. (Szegedi Tudományegyetem) és Dr. Sanjay Kumar (India) tartották.

nyki2

A konferencia elnöksége a megnyitó plenáris ülésen

Bár az előadások erről a honlapról közvetlenül nem érhetők el, tanulságos a kutatási trendek megismerésére a  konferencia programja, mely  ITT olvasható. A Miskolci Egyetem számos területen élenjáró kutatási irányokkal jelent meg az eseményen, a bio-szolubilizációtól a geopolimerek gyártásán keresztül a barnaszenek szennyvíziszap kezelésben való alkalmazásáig.