Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2018. 09. 17.
Agnes Mile
A modern olaj- és gázipari technológiáktól az olajipar bölcsőjéig

 …azaz hallgatói tanulmányút Szegeden és környékén

A Kőolaj és Földgáz Intézet MOL Intézeti Tanszéke a MOL Nyrt. pénzügyi támogatásával idén is megszervezte a már szokásos négy napos hallgatói szakmai tanulmányútját, idén Szegedre és környékére. A program szeptember 10-én az első oktatási napon kezdődött, és csütörtökön, a negyedik nap estéjén ért véget. A tanulmányút igen tartalmasra sikeredett, hiszen a 25 szakirányos hallgató és a kísérő oktatók számos tartalmas szakmai programon vehettek részt. Olyan programokon, melyekre az utca embere nem juthat be.

A hétfői nap kicsit hosszúra sikeredett, hiszen a Miskolcról Szegedre történő lejutás során két tartalmas szakmai programon is részt vehettünk. A MOL Nyrt. Gombai Gyűjtőállomásán a környező kutakról beérkező olaj-víz-gáz keverékének szétválasztását, kezelését és finomítóba szállításának előkészítését tekinthettük meg. A délutánt az FGSZ Zrt. városföldi kompresszorállomásán folytattuk, amely Magyarország legkomolyabb gázipari csomópontja és kompresszor állomása. A bemutató előadást követően végigjártuk a telephelyet a technológiai sorrendnek megfelelően. Megnéztük a be- és kilépő csatlakozó gázvezetékeket, a szagosítás és mérés technológiáit, a kompresszor egységeket, azaz mindent, ami egy ilyen állomáson előfordulhat.

A keddi napon az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. szegedi telephelyén kaptunk betekintést a földgázelosztás rejtelmeibe, és ezt követően a gázipari tanpályán került sor a gázveszélyes munkák közbeni gázkiáramlások kockázatainak bemutatására. „saját bőrünkön” érezhettük, mekkora energia szabadul fel a csupán fél köbméter gáz-levegő elegy begyújtásakor, vagy éppen mi történik, ha a 3 bar-os elosztó hálózati nyomás kerül bele a 30 mbar nyomáson üzemelő gázmérőbe. Illetve bizonyításra került a gyakorlatban az a tény is, hogy a földgáz alsó- és felső gyulladási koncentrációhatárán túl (kb. 5-15%). a gáz-levegő keverék nem gyújtható meg! A keddi nap délutánján még egy rövid városnézésre is sor került, hiszen a csapatban 10 fő külföldi, angol nyelvű olajmérnök képzésben részt vevő hallgató is benne volt. Szeged és nevezetességei szintén feledhetetlen élményt adtak.

2018-09-13 17.32.01

A szerdai nap a MOL Nyrt. algyői olajgyűjtő állomásán kezdődött, majd a gázelőkészítő üzem technológiai egységei kerültek bemutatásra, mind a vezénylőteremben, mind kint a helyszínen. A telephely bejárása során megnézhettük a régi, jelenleg elbontás alatt lévő előkészítő technológia, és az új közötti igen látványos különbségeket. Délután Szeged belvárosában néztük meg a Rotary Zrt. fúrási tevékenységét testközelből. A MOL Nyrt. számára fúrnak két új kutat a meglévők mellé. Érdekes volt látni, hogy egy ilyen fúrási technológia nem csak a települések határain túl, hanem a városon belül is működhet. Bár a nap során úgy éreztük, hogy legalább egy hosszútávfutó távját gyalogoltuk le, a kapott szakmai élmények mindannyiunkat kárpótoltak.

Az utolsó napon az MMBF Földgáztároló Zrt. Szőregi stratégiai gáztárolóját tekintettük meg egy három és fél órás program során. Láttuk a betároláshoz és kitároláshoz szükséges technológiai folyamatokat, és azok egymáshoz történő kapcsolódását. Szinte hihetetlen, de a betárolásról a kitárolásra mindösszesen 30 perc alatt képes átállni a tároló! Ezt követően újra buszra ültünk, és az események zárásaként meglátogattuk a Hajdúszoboszló és Nagyhegyes közötti Kráter tavat, mely az 1961. augusztus 23-án, egy olajkút fúrásakor keletkezett oldalsó gázkiáramlás, és annak a begyulladása eredményeként keletkezett. A tó egyben ipari emlékhely is, mely a mai napig őrzi mélyében a hő hatására összeomlott fúrótorony maradványait. Ha arra járnak, mindenképpen látogassák meg! Jelenleg emlékhely és horgásztó is egyben.

Ez úton is köszönjük a MOL Nyrt. és a programban megjelenített fogadó cégek töretlen támogatását, a telephelyi szakmai körbevezetéseket, és annak a tudásnak az átadását, melyet a hallgatók az út során kaptak! Köszönet érte!

 Szunyog István, Kis László