Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2018. 07. 09.
Agnes Mile
Hurrá, merülünk! – épül a kitermelő ipar első vízalatti bányarészek felderítésére képes robotja

A Miskolci Egyetem 10 másik magyar egyetemmel együtt bekerült a „Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programba”, melyet a magyar kormány 2017-ben az „Új Nemzeti Kiválósági Program” keretében indított el. Az egyik indikátor a támogatott nemzetközi együttműködések száma. Az UNEXMIN projekt a H2020 keretében megvalósuló nemzetközi innováció a nem-hagyományos kitermelési módok területén.

Az elárasztott bányákba merülő adatgyűjtő robot? Az ezt létrehozó UNEXMIN programot akár Verne Gyula is megírhatta volna, annyira messze volt a pályázat benyújtása idején a kitermelőipar, bányászat akkori valóságától. Három év elteltével megvalósulni látszik az, ami a pályázatírók fantáziájában körvonalazódott.

A magyar bányaipar ma nem a világ ranglistákon szereplő teljesítményéről híres. A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának kutató csapata ezért igyekezett messzebbre látni a cipője orránál, s ebből születtek európai szintű együttműködésben projektek 2014-től, Köztük az UNEXMIN, mely miskolci koordinációval (Dr. Zajzon Norbert egyetemi docens), széles nemzetközi együttműködésben az eredeti ütemterv szerint halad a megvalósulás felé.

rudabanya-banya-to-010

A legutóbbi fontos esemény a finnországi Kaatiala felhagyott pegmatit bányában végzett sikeres teszt merülés volt. A projektet Európa-szerte figyelemmel kísérik a szakmai és politikai szakértők, mert az egyik legkreatívabb bányászati fejlesztés részének tekintik. A projektről a legutóbb az Euronews adott hírt 12 nyelven, a videó megtekinthető ide kattintva.

A projekt előrehaladása a projekt honlapjáró. (www.unexmin.eu) is követhető.

Földessy János