Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2018. 01. 15.
Agnes Mile
Komputer vagy gumicsizma? Mindkettő! – Tudományos Kutatások a Bányászati és Geotechnikai Intézetben

Az a közhiedelem, hogy bár a bányászatban már mindent kitaláltak, nincs menekvés a nehéz fizikai munka és a kockázatos munkakörülmények elől. Ez koránt sincs így. 

Az intézet részvételével folyó bányászati kutató-fejlesztő munkák utat törnek a modern, digitalizált, automatizált,  környezetbarát termelés, bányagépek  és bányabiztonság irányába. Az alábbiak az intézet fő tématerületei:

  • ásványi anyag lelőhelyek modellezése, ásványvagyon becslése, gazdasági értékelése, bányagazdasági értékelés
  • gépi és robbantásos kőzetjövesztés, ásványi anyagok kitermelése
  • bányagépek és géprendszerek tervezése, automatizálása, üzemelése és karbantartása
  • a bányászat geomechanikai és kőzetmechanikai problémái, in situ kőzetfeszültség- és deformáció mérés, repedezett kőzettömegek minősítése, rézsűk és földalatti üreg biztosítások tervezése
  • a bányászat környezeti hatásai, felszínsüllyedés okozta bányakárok

bgt4

Kotrógép számítógépes módszerrel (CAD) tervezett merítéke és az elkészült prototípus

Több érdekes kutatási és fejlesztési feladatot oldottunk meg a közelmúltban és oldunk meg ma is ipari megbízásból:

  • Számítógépes tervezési módszert (Computer-aided design) alkalmazva terveztünk külfejtési kotrógépekhez merítékeket, melyek a kőzetek elsődleges aprítását végzik. Ugyanilyen CAD módszerrel földalatti nagyátmérőjű fúrószerszámot is tervezünk geotechnikai célokra.
  • Visszatérő feladataink vannak bányagép diagnosztikai és biztonságtechnikai vizsgálatokban. Részt vettünk külfejtéses bányák kőzetmechanikai problémáinak megoldásában, valamint nagymélységű szénhidrogén ipari fúrólyukak állékonysági problémáinak elemzésében.
  • Az intézet a közelmúltban három nagy, több kart is érintő kutatási programban is részt vett. Korábban a fenntartható természeti erőforrás gazdálkodással, azt követően a kritikus elemek készleteit kutató CriticEl, valamint a felszíni és felszín alatti vizekkel foglalkozó Kútfő programban. A kutatásokat az intézeti laboratóriumok is segítik. Jelentős fejlesztések voltak a kőzetmechanikai laboratóriumban, melyben nagy mélységekben uralkodó feszültségeket is tudunk modellezni, továbbá a rezgésmérésben és a pormérésben is.

Az alábbi – akár reklámgrafikaként is elképzelhető – számítógépes rajz egy kotrógép merítékét, azaz kanalát ábrázolja, a különböző színek mind eltérő acélminőséget jelentenek.  A másik ábra a terv alapján legyártott prototípust mutatja be. Akár az ebéd során, a bányászati kitermelésnél döntő szerepet játszik a jó fog és a könnyen kezelhető kanál. Itt egy kitörött fog több műszakos leállást, milliós veszteséget jelent.

A kar más programjai már a XXI. század második felére készítenek bányászati megoldásokat. Ilyen a vízalatti mintavevő robot fejlesztése, illetve a szupermélységekből származó geotermikus hévízekből leválasztható fémek kitermelése. Így ha kutatni akarsz (és képes is vagy rá), várunk téged…

 

Molnár József