Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2017. 11. 30.
Agnes Mile
I. Miskolci GIS Day

2017. november 15-én, a térinformatika világnapján került megrendezésre a Földrajz-Geoinformatika Intézet szervezésében az I. Miskolci GIS Day – szakmai nap. A szervezők, előadók célja az volt, hogy a térinformatika világát gyakorlati alkalmazásokon keresztül mutassák be.

A rendezvényen előadást tartottak a Földrajz-Geoinformatika Intézet oktatói, Kiss Levente, a Bay Zoltán Kutató Intézet kutatója, illetve Szamosi Attila tűzoltó főhadnagy, a Heves Megyei Katasztrófavédelem térinformatikusa.

A jelenlévők megismerhették a talajtani adatbázisok létrehozásának és feldolgozásának lehetőségeit, módszereit, azok alkalmazását az agrárgeoinformatikában, valamint a térinformatika alkalmazási területeit a társadalomföldrajzban, de a történelmi térképek hasznosíthatóságáról, egy nemzetközi projekt keretében megvalósított árvízi elöntési és logisztikai modell fejlesztéséről, illetve a LiDAR-ról (lézeres távolságmérés), is meghallgathattak egy-egy előadást.

Szamosi Attila tű. fhdgy, a hatóságoknál alkalmazott térinformatikai eljárásokat, feladatokat, eszközöket ismertette, valamint a drónok alkalmazási lehetőségeire is kitért prezentációja során. A Bay Zoltán Kutató Intézet kutatója „Térinformatika az iparban, ipari kutatásokban” című előadásában számos, már megvalósított térinformatikai megoldással adott ötleteket a jövőbeli kutatások megalapozásához.

Az I. Miskolci GIS Day egy remek hangulatú, szakmai értéket képviselő, egyben hagyományteremtő rendezvény volt.

A szakmai napon készült fotók az alábbi linken megtekinthetők: https://www.facebook.com/pg/muszakifoldtudomanyikar/photos/?tab=album&album_id=1496476840389506

Szalontai Lajos