Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2017. 10. 02.
Agnes Mile
Kálium kutatócsoport jött létre a TEKH szakkollégiumon belül

A Miskolci Egyetem Természeti Erőforrások Kutatás és Hasznosítás Szakkollégiuma első közös terepi gyakorlatát 2017. szeptember 29. – október 1. között a telkibányai ércesedés területén rendezte.

A kálium az egyik legjobban kutatható kémiai elem, amely nagy gyakorisággal kíséri az epitermális arany dúsulásokat. Az egyik legjobb hazai kutatási területe a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Telkibánya környéke, ahol az arany-ezüst ércelőfordulások térben egybeesnek a vulkáni kőzetekben megjelenő utólagos kálium felszaporodással.

A gyakorlaton való részvétel önkéntes volt, a költségeket részben a hallgatók, részben a ME Műszaki Földtudományi Kar viselték. A résztvevő hallgatók alkotta kutatócsoport   végeznek mintázást és helyszíni méréseket kőzeteken, természetes vizekben, a felszínen és a föld alatt. A minták vizsgálatát később az egyetemi laboratóriumokban folytatják. A munka végső célja, hogy nagy felbontású, részletes képet kapjanak a kálium feldúsulás és az arany-ezüst ércesedés térbeli és mélységi kapcsolatáról.

A háromnapos hétvégi gyakorlaton a Miskolci Egyetem 12 hallgatója és 5 oktatója vett részt. A miskolci egyetemi hallgatók mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem egy hallgatója és esztergomi középiskolás diákok is részt vettek. A remények szerint a munka sikeres elvégzésével a hallgatók képesek lesznek kutatási jelentések, szakmai publikációk szakszerű összeállítására, és gyakorlatot szereznek a terepi megfigyelések tudományos értelmezésében.

Földessy János