Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2017. 09. 21.
Agnes Mile
Energia vagy fémtermelés? A CHPM-mel mindkettő egyszerre

Brüsszel szeptember 11. és 14. között nemcsak az EU, hanem a geotermikus innováció fővárosa is volt.  A Királyi Természettudományi Múzeum adott helyet a CHPM 2030 projekt konferenciájának, amelynek házigazdája az Európai Geológusok Szövetsége (EFG), a VITO környezeti és energiaipari technológiákra szakosodott nemzetközi fejlesztő cég valamint a Leuweni Egyetem volt.  A CHPM 2030 projekt a geotermikus energiatermelés és az ásványi nyersanyagok együttes kitermelésének kutatás-fejlesztésén dolgozik szuper mélységekből, 5000 m alól.

A konferencia legfontosabb pontja annak a nemzetközi tanácsadó testületnek az ülése volt, akik a projekt megvalósítását az indítástól a befejezésig kísérik, s tanácsaikkal a kutatók szakmai hátterét erősítik. A találkozón, mely a futamidő lejárata előtti utolsó ilyen lehetőség volt, a projekt előzetes műszaki-tudományos eredményeit, illetve az ehhez kapcsolódó gazdasági lehetőségeket tekintették át.

A találkozó eredményeinek értékelése még folyik, de annyi bizonyos, hogy a folyó kutatás-fejlesztés menetében az egyik legjelentősebb sarokpontot lépte át a csapat a sikeres tanácskozással. A projekt koordinátora a Miskolci Egyetem, Hartai Éva címzetes egyetemi tanár és Madarász Tamás egyetemi docens vezetésével. A projektről részletes információk az alábbi weboldalra kattintva érhetők el:

http://www.chpm2030.eu/

Korábbi információk ebben a témában:

http://mfk.uni-miskolc.hu/?p=4201

http://mfk.uni-miskolc.hu/?p=4509

http://mfk.uni-miskolc.hu/?p=4018

http://mfk.uni-miskolc.hu/?p=4018

 

Földessy János