Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2017. 06. 20.
Papp Richárd Zoltán
Mintázás? Csak mintaszerűen…

Műhelytalálkozó Telkibányán – 2017. május 14-18.

A Doktoranduszok Országos Szövetsége  Földtudományok Osztálya és a Society of Economic Geologists Student Chapter University of Miskolc társrendezésében szervezett nemzetközi rendezvényen a kulcstéma a különböző mintavételezési eljárások volt aktív és felhagyott bányászati területeken. A hallgatók az egyetemeken legtöbbször csak érintőlegesen ismerik meg a különböző mintavételezési technológiákat bár minden földtudományi kutatómunka sarkköve a mintavételezés.

 

Sok éves – évtizedes – szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek vállalták az előadásokat,  Komlóssy György földtani szakértő,  Szabó Norbert egyetemi docens (Miskolci Egyetem Geofizikai és Térinformatikai Intézet), Faitli József egyetemi docens (Miskolci Egyetem Eljárástechológiai Intézet), Jordán Győző egyetemi docens (Szent István Egyetem Környezettudományi Intézet).

 

A terepgyakorlaton a talajmintavételezés során Fügedi Ubul segítette a hallgatókat, a vízmintavételezésben és a minták feldolgozásában pedig Móricz Ferenc és Papp Richárd működött közre. A terepi munkát pedig Telkibányán, Szomolnokon (Szlovákia) és Pálházán a Perlit-92 Kft kőbányájában végeztük el.

 

A workshopnak több támogatója is volt, amik közül a legnagyobb segítséget a Miskolci Egyetem Ásványtani – Földtani Intézete, valamint a Society of Economic Geologists Student Chapter University of Miskolc adta. Több hazai mellett neves külföldi egyetemek hallgatói (University of Exeter – Camborne School of Mines, University of Portsmouth, University of Bucharest) is ellátogattak a rendezvényünkre.

 20170517_140723

Minden terepi nap az adott terület geológia bemutatásával kezdődött, amit Mádai Ferenc egy. docens, Leskó Máté, valamint Papp Richárd tartottak.  A terepen gyűjtött információk kiértékelése a szállásra visszaérkezés után történt, ahol az aznapi feladatokat összegeztük, valamint elvégeztük azokat a méréseket, amiket csak laboratóriumi körülmények között lehet.

 

A közel egy hetes program igen hasznosan egészítette ki az egyetemi tananyagokat, ismereteket.