Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2017. 01. 12.
Dr. Földessy János
Fosszilis energia, de másként – egy újabb kari nagyprojekt

Kari közreműködéssel indul a “Földi energiaforrások hasznosításához kapcsolódó  hatékonyság növelő mérnöki eljárások fejlesztése” című kutatási megaprojekt

A GINOP-2.3.2-15-2016-00010 azonosítójú program 1,6 milliárd forint összköltségvetéssel valósul meg 2016 és 2020 között.  A modulokban  a szénhidrogén telepek kihozatali hatásfok növelését biztosító eljárások kutatása és fejlesztése, meddő és használaton kívüli kutak energetikai hasznosíthatósága, nagy hatékonyságú hozamnövelő rétegkezelési eljárások kutatása és fejlesztése kapott hangsúlyt. A konzorcium vezetője az Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet, egyik partnere a Műszaki Földtudományi Kar. A szakmai vezető Jobbik Anita PhD, a három kutatási modult Lakatos István, az MTA rendes tagja, Kovács Ferenc, az MTA rendes tagja és Szűcs Péter, az MTA doktora vezetik. A meghatározó kutatók között a hazai Dobróka Mihály MTA doktora és Fancsik Tamás PhD mellett világhírű külföldi szakértők, Rybach László, az MTA külső tagja (Svájc), és Dankó György, az MTA doktora (USA) szerepelnek.

A projekt tervezett eredményei várhatóan hozzájárulnak a nemzeti ásványvagyon készlet alapját képező, hagyományos és nem hagyományos szénhidrogének, valamint a szénhez kötött metán készleteinek kitermelését célzó intenzív termelési technikák (EOR, EGR, CBM, ECBM) fejlesztéséhez és ezen keresztül a hazai szénhidrogén potenciál újraértékeléseihez.

A projekt nyitó értekezletére 2017. január 10-11-én kerül sor Miskolctapolcán. A kutatások előrehaladását rendszeresen követni fogjuk. A nyilvános információk elérhetők a  http://pulse.afki.hu/hu/ honlapon.

forrás: asvanykincs.hu