Műszaki Földtudományi Kar
Miskolci Egyetem
2015. 11. 27.
Dr. Földessy János
A miskolci földtudományi kutatók az EU H2020 expresszvonatán

A Magyar Tudomány Ünnepe keretében sikerrel zajlott le a  Horizon 2020 – nemzetközi műszaki földtudományi projektek a régióban című konferencia és  és partnerkereső fórum.

A  Miskolci Akadémiai Bizottság Bányászati-Földtudományi-Környezettudományi Szakbizottsága, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara és a Magyarhoni Földtani Társulat társrendezésében  2015. november 12-én Miskolcon megtartott rendezvényen résztvett többek között Török Dezső, Borsod-Abaúj-Zemplén megye közgyülésének elnöke, Prof. Michal Cechlár, a TU Kosice BERG karának dékánja,  Prof. Jármai Károly, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, Prof. Szűcs Péter, a ME Műszaki Földtudományi Kar dékánja, Dr. Baksa Csaba, a Magyarhoni Földtani Társulat elnöke. A résztvevők száma meghaladta az ötvenet.

Az előadóülésen az Európai Unió  átfogó Horizon 2020 kutatás-fejlesztési-innovációs keretprogramja különböző témáiban s sikeres olyan pályázatok témáit mutatták be az előadók, amelyek a következő 2-3 évben részben a Műszaki Földtudományi Kar vezetésével, részben részvételével valósulnak majd meg.  A Miskolci Egyetem összesen hat ilyen pályázatban nyert részvételt, a Műszaki Földudományi Kar eredménye ezért is figyelemre méltó. Két pályázatban a másik társpályázó az EFG, s ezen keresztül hazai tagszervezete, a Magyarhoni Földtani Társulat.

A négy eddig nyertes projekt:

KINDRA -  a hidrogeológiai kutatások EU méretű adatbázisának létrehozása;
INTRAW – a kontinens nyersanyag kitermelő és feldolgozó iparának felzárkóztatására számba vehető  stratégiai fontosságú eszközök, együttműködések előmozdítása;
CHPM2030 – Geotermikus energia termeléssel kapcsolt fémkinyerés fúrólyukas módszerekkel ultra mély érctestekből  (koordinátor: ME MFK);
UNEXMIN – Elárasztott bányatérségek kutatására és feltérképezésére alkalmas autonóm robot fejlesztése (koordinátor: ME MFK).

A második részben a 2016-2017-ben benyújtható H2020 kutatási pályázatkiírásokra indítottak a szervezők partnerkeresést. A pályázatok sikerének egyik fő titka a kellő időben felvetett projekt ötlet, és a konzorcium keresés,  építés. Ebben a szekcióban mutatta be az ilyen irányú innovációs projektjeit  Magyarhoni Földtani Társulat (dr. Hámor Tamás), a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (Plank Zsuzsanna), valamint  több kis-közepes vállalkozás. A 2016-2017-ben folytatódó pályázati ciklusban a földtudományokat az SC4 és SC5 részprogramok érintik, melyeknek részletei a munkaprogramban olvashatók: https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/draft-work-programmes- 2016-17.